Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Frisbeegolf vill ha fler kvinnliga utövare

Från 2015
Uppdaterad 23.07.2015 08:52.
Lär dig att frisbeegolfa! - Spela upp på Arenan

Frisbeegolf är sport där man går längs en bana och kastar frisbee i olika korgar. I Vasa finns över fem banor.

- Frisbeegolf är en enkel sport som passar ung som gammal, därför ska man spela frisbeegolf, säger Tommy Backman, ordförande för Wasa Disc Golf Club.

Sporten har spelats i Vasa i över 20 år. Men det är under de senaste åren som den fått ett uppsving. Wasa Disc Golf Club startades förra året i maj och är en förening som vill samla utövare i Vasatrakten.

- För att få sporten att växa i Vasa ville vi ha en organiserad förening. Banorna sköter föreningen på talko tillsammans med Vasa stad, säger Backman.

Backman började med frisbeegolf våren 2012 och han har varit fast sedan dess. Föreningen WDGC riktar sig till alla åldrar, men vill gärna ha flera kvinnliga medlemmar.

- Vi vill ha en bredare bas av utövare. Just nu är det mest män som är medlemmar men så ser det i ut i många andra föreningar också, säger Backman.

En ny bana

korsnästågets frisbeegolfbana
Bildtext Det finns 18 hål vid Korsnästågets bana
Bild: YLE/ Caroline Lång

Vid Korsnäståget finns en bana som man kan spela på fastän den inte är helt klar. Den här helgen ordnas en tävling där. Tävlingen är nationell och alla som har en licens får delta.
Banan är 2300 meter lång med 18 hål och 62 par. Det finns några viktiga regler som man bör komma ihåg då man spelar.

- Man ska inte lämna skräp efter sig i naturen. Man får inte kasta in på en banan då någon annan spelar. Vi vill inte ha några farliga situationer, säger Backman.

Det som behövs om man vill frisbeegolfa är en frisbee och bra promenadskor.

En putfrisbee
Bildtext En putfrisbee
Bild: YLE/ Caroline Lång

- Runt banan försöker vi ha gräset kortklippt men vi hinner inte alltid med så då kan det vara bra att ha bra skor, säger Backman.

Frisbeegolf är en sport

Frisbeegolf har utövats som en sport sedan 1980-talet och den växer kontinuerligt. Men sporten ses av många som en hobby man kan utöva nu och då.

- Visst kan det ses som en hobby men egentligen är det en sport och vi i föreningen vill stärka sportimagen, säger Backman.

Frisbeegolf vill ha fler kvinnliga utövare - Spela upp på Arenan