Uråldrigt koranmanuskript hittat på brittiskt universitet
Vad som kan vara världens äldsta delar av islams heliga skrift Koranen har hittats av forskare vid universitetet i Birmingham i Storbritannien.
I nästan ett århundrade hade de över 1 300 år gamla fragmenten tillhörande Koranen legat oupptäckta mellan andra böcker och dokument från Mellanöstern i biblioteket vid universitetet i Birmingham.
Ingen visste hur gamla sidorna egentligen var tills en forskare bestämde sig för att ta sig en närmare titt på dem.
"Författaren" kan ha träffat profeten Mohammed
Med nästan 95 procents säkerhet kunde testerna visa att fragmenten dateras till åren mellan 568 och 645 efter Kristus. Det gör sidorna lika gamla som islam.
- Vi hade fragmenten koldaterade och de har bevisats vara de tidigaste fragmenten från Koranen, säger Susan Worral, som är direktör för specialsamlingar vid Birminghams universitet.
Forskare tror att personen som skrev den heliga skriften kan ha träffat profeten Mohammed.
- Vi hade aldrig förväntat oss att manuskripten skulle höra till profeten Mohammeds livstid. Det här gör fragmenten till otroligt tidiga fynd, säger Worral.
Påminner mycket om dagens Koran
Texten, som är skriven på get- eller fårskinn, påminner mycket om den Koran som nutida muslimer läser, intygar David Thomas, professor i kristendom och islam vid Birmingham. Innehållet har nästan inte förändrats alls på alla dessa år.
- Delar av Koranen som finns i fragmenten är väldigt lika dagens Koran. Det här stöder synen på att dagens Koran är väldigt lik den ursprungliga Koranen, säger Thomas.
Sidorna kommer att ställas ut, meddelar universitetet, och de muslimska föreningarna i Birmingham har redan uttryckt stor glädje över upptäckten.