Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad tusan gjorde Robban Broberg i Vasa 1968?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Robban Broberg i Finland 1979
Bildtext Geni eller fåntratt? Robert Karl Oskar Broberg på Svenska Teaterns Mini-scen 1979.
Bild: Leif Öster /Yle

Inför publiken framstod den folkkäre artisten Robban Broberg som en öppen och utåtriktad person. Men familj och vänner berättar också om hans tungsinne.

Å enda sidan en sprakande positiv, galet kreativ människa. Å andra sidan en ensamvarg, med perioder av djupa svackor. Tungsintheten fick honom flera gånger att sluta med musiken.

Robban Broberg (1940-2015) avled i måndags i sviterna efter en Parkinsonliknande sjukdom. Det hade varit tyst om honom några år när han gick bort.

från ett skivomslag 7 bitar Robban + 7 bitar Broberg 1967
Bildtext Robban 1967
Bild: Wikipedia

Men folkkär var han. Det blir en svensk artist utnämnd till av kvällspressen - senast vid sin död.

Robban Brobergs Båtlåt är en av de skönaste och fyndigaste kärleksballaderna på svenska överhuvudtaget, tycker jag. Somliga tycker att Robban var flamsig och barnslig, andra tycker han var en genial gudagåva.

Vad tycker du? Vilka spår har Robban Broberg satt i dig?

Vet någon vad han egentligen gjorde på Wasa Teater, den där vintern 1968?

En efterlysning på Facebook gav följande ledtrådar: Journalisten Camilla Berggren minns åtminstone "två pjäser, den ena var en ungdomspjäs där skolelever var med. Stort för oss i Vasa!"
Och författaren Lars Sund: "Minns att han gjorde en musikföreställning som bla elever från Jakobstad åkte och såg (av någon anledning deltog jag inte)."

Vad sysslade han med i Vasa? Förutom improviserade ihop fem radioprogram, varav ett är bevarat och sänds i Vega på lördag kl 16.20.

Och hur många av er har sett honom live? Berätta i kommentarfältet!

Efter att lämnat Vasa gjorde Robban Broberg reklam för denna tandkräm. Tack Svenska filminstitutet för att ni sparat den! Reklamen alltså, inte tandkrämen.

Diskussion om artikeln