Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler klagar till Pedersöre än Närpes

Från 2015
Uppdaterad 24.07.2015 09:30.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

I Pedersöre klagar invånarna ofta på flugor medan Närpesbor inte klagade alls till bygg- och miljönämnden ifjol, det visar en undersökning som Svenska Yle har gjort.

Det är stora variationer när det gäller klagomål som har kommit till kommunernas bygg- och miljönämnder i Österbotten. Svenska Yle har kartlagt klagomål och besvär som behandlats av bygg- och miljönämnderna i de tvåspråkiga kommunerna under 2014.

Nykarlebybor klagar mest

Bland de kommuner som har undersökts finns Nykarleby och Pedersöre i toppskiktet.

Under år 2014 hade Nykarleby 1,9 klagomål per tusen invånare - de flesta är klagomål mot beviljade miljötillstånd. En bit längre ner i statistiken ligger Pedersöre med 1,3 klagomål per tusen invånare. I det här fallet är det klagomål mot djurhållning som är vanliga.

- Vi har haft en långkörare i Pedersöre som handlar om flugor. När någon ska bygga nytt eller utvidga ett stall eller ladugård är det ofta då som besvär kommer in, säger Tommy Johansson, ordförande för miljönämnden i Pedersöre.

Svenska Yles undersökning visar också att kommunerna sällan ändrar åsikt i redan beviljade tillstånd, trots att det kommit klagomål.

Statistik över klagomål som kommit till kommunerna

Grannfejder i Svenskfinland - allt från stora pälsfarmer till små förråd

Kommunerna hanterar hundratals besvär och klagomål per år.

- Bakom besluten ligger ofta en lag. Har man en bra beredning är det liten chans att det beslutet kullkastas eftersom de står på laglig grund, säger Johansson.

Inga besvär i syd

I andra ändan av listan över klagomål till kommunernas bygg- och miljönämnder finns Korsnäs, Kaskö och Närpes. Enligt Svenska Yles undersökning har det inte kommit in några klagomål till de här kommunernas nämnder under 2014.

- Det kan bero på att vi gör bra beredningar och förarbeten. Alla parter är kontaktade och alla är i princip nöjda redan innan besluten tas. Vi får vara nöjda så länge det går så här bra, säger Göran Gjäls, ordförande för tekniska nämnden i Närpes.

I samband med undersökningen har man lusläst alla bygg- och miljönämnders protokoll från året 2014 i 25 kommuner i Svenskfinland för att ta reda på vad man klagar på och i vilken utsträckning.

De stora städerna lämnades utanför. Svenska Yle ville kartlägga situationen på områden med mest egnahemshus- och fritidsboende, där invånarna ofta känner både varandra och kommunens tjänstemän.