Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gamla hantverkstekniker lever på Klosterbacken

Från 2015
Heikki Jokioinen arbetar med traditionellt boktryck.
Bildtext Inne hos boktryckare Heikki Jokioinen doftar det äkta trycksvärta.
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

På lördag får gamla traditioner liv på Klosterbacken när äggmålare, boktryckare, bleckslagare och urmakare tar plats i museets verkstäder.

Klosterbackens hantverksmuseum i Åbo har inte bara som uppgift att bevara gamla verkstäder, utan också att se till att gamla hantverkstraditioner hålls levande. Det här sker väldigt konkret på lördag när museet gästas av hantverkare som medverkat i tidningen Antiikki ja Design:s artikelserie "Perinne elää" (Traditionen lever).

– Här på museet är vi alltid på jakt efter hantverkare som håller gamla traditioner vid liv, och det känns roligt att vi nu kunde få nys om flera hantverkare genom artikelserien, säger forskare Sonja Hagelstam.

Sonja Hagelstam.
Bildtext Forskare Sonja Hagelstam säger att vissa hantverkaryrken blir allt svårare att hitta. Vissa har försvunnit helt.
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

Ständig hantverkarjakt

Museet har varit på ständig jakt efter hantverkare ända sedan det grundades för 75 år sedan. Uppgiften blir allt mer utmanande i takt med att världen moderniseras och digitaliseras.

– Vissa hantverkare, till exempel kammakare, har försvunnit helt och hållet. Andra, som dekorationsmålare, är lättare att hitta, men det svåra är att hitta dem som både använder traditionella verktyg, metoder och material, säger Hagelstam.

En hand håller i en sätthake där bokstavstyperna bokstaverar "Yle".
Bildtext Med en gammaldags tryckpress kan du skriva vad som helst, till och med "YLE".
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

”En unik upplevelse”

En av de sex hantverkare som medverkar under lördagens temadag är boktryckaren Heikki Jokioinen. Han arbetar i Klosterbackens boktryckeri året om, men tycker alla ska ta chansen att ta sig till museet nu på lördag.

Heikki Jokioinen.
Bildtext Boktryckare Heikki Jokioinen ska går i pension om några år, men han tror ändå inte att han kommer att sluta med tryckandet helt och hållet.
Bild: Yle/Ylva Vikström

- Det är en unik upplevelse att stiga in genom dörren och känna doften av trycksvärta, säger Jokioinen.

Temalördagen pågår klockan 10-18. Utöver boktryckare Jokioinen från Åbo medverkar urmakare Janne Mikkonen, dekorationsmålare Maria Meller från Ekenäs, påskäggsdekoratören Erika Holmbom från Åbo, bleckslagare Pentti Tuominen från Lillkyro och konservator-förgyllare Suvi von Essen från Helsingfors.