Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet intensifierar kampen mot IS

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Turkisk polis vid gränsen till Syrien där två poliser sköts till döds i juli 2015.
Bildtext Turkisk polis i staden Ceylanpinar vid gränsen till Syrien där två poliser sköts till döds den 22 juli.

Turkiet trappar nu upp kampen mot terrororganisationen Islamiska staten. Tidigt på fredag morgon anföll turkiskt stridsflyg flera IS-mål i Syrien medan specialstyrkor jagade misstänkta IS-anhängare i Istanbul.

Turkiska regeringskällor bekräftade att tre turkiska jaktplan hade lyft från flygbasen i Diyarbakir tidigt på fredagen och bombat flera IS-mål i gränstrakterna mellan Turkiet och Syrien. Det är första gången som Turkiet slår till mot mål i Syrien sedan IS inledde sin offensiv i Irak och Syrien år 2013.

Sent på torsdag kväll rapporterades att Turkiet och USA hade enats om att USA ska få genomföra flygräder mot terroristorganisationen IS från den turkiska flygbasen Incirlik nära gränsen mot Syrien.

Basen ligger i närheten av staden Adana som ligger ungefär 160 kilometer från gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Tidigare har USA fått använda obemannade flygplan, men från och med nu ska även bemannade stridsflygplan få använda Incirlik som bas då man slår till mot IS. Diskussioner om tillgången till Incirlic har pågått i månader. Turkiet har tidigare visat tveksamhet inför kriget mot IS.

En viktig vändpunkt blev terrordådet i turkiska Suruc på måndagen då 32 unga människor dödades av en turkisk självmordsbombare med anknytning till IS.

Specialstyrkor jagar både IS-anhängare och kurder i Istanbul

Strax efter rapporterna om de turkiska flygräderna mot IS, rapporterade den turkiska nyhetsbyrån Anatolia att turkiska specialstyrkor genomfört omfattande räder i Turkiets största stad Istanbul.

Turkisk antiterrorpolis ska ha genomfört räder i över 150 lokaler i Istanbul. Räderna ska ha riktats både mot misstänkta IS-anhängare, men också mot militanta kurder. Cirka 5 000 poliser deltog i operationen och polisen uppger att 297 personer har gripits.

- Operationerna som genomfördes idag är inte en engångsföreteelse utan det är frågan om en process, sa Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu till journalister i Istanbul på fredagen.

Devotoglu sade också att Turkiet kommer att reagera starkt mot det minsta hoten som riktas mot Turkiet.

En ung kvinna med anknytning till PKK-gerillan dödades i samband med räderna i morse i Istanbul, rapporterar den turkiska dagstidningen Hurriyet. Polisen har bekräftat uppgiften.

Att polisens specialstyrkor samtidigt står till mot IS och mot misstänkta militanta kurder kan ses som ytterligare ett tecken på den turkiska regeringens dilemma.

Regimen i Ankara har länge beskyllts för att se kurderna i Turkiet och i Syrien som ett större hot än IS. Kurder har beskyllt Ankara för att – åtminstone passivt – stödja Islamiska statens krig i kurdiska områden i Syrien. IS gör det nämligen svårare för kurderna att förverkliga sin dröm om att bilda ett Kurdistan.

Många kurder beskyllde Ankara för terrordådet i Suruc. Dådet ser nu ut att ha intensifierat Turkiets kamp mot IS, men samtidigt glömmer Ankara alltså inte kampen mot militanta kurder.