Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mysteriet Margo Roth Spiegelman

Från 2015
Bild från filmen Paper Towns
Bildtext Nat Wolff och Cara Delevingne i Paper Towns.
Bild: Twentieth Century Fox (c) 2015

Thank God it’s Friday! För fredag betyder filmpremiärer, och i dag har vi dubbelt fler premiärer än förra fredagen, nämligen två stycken.

Det blir bästsäljande litteratur, adapterad till film, och riktig tonårsskräck. Häng på och kolla in!

Paper Towns

John Green är nästan kultförklarad bland dem som diggar ungdomslitteratur i dagens läge. Hans sätt att skriva pretentiösa dialoger och inte dumförklara ungdomar har funkat, och det hjälper förstås att han har en cool vlogg och en Tumblr.

Paper Towns är den andra av John Greens böcker som blivit film. Den förra, The fault in our stars, blev både älskad och hyllad.

Personligen var jag inte helt övertygad av den tidigare filmen, eller ens boken, men Paper Towns gillade jag. Visserligen hade man gjort filmens ena huvudkaraktär, Margo Roth Spiegelman, lite mjukare och mindre manisk i filmversionen.

Paper Towns är ett mysterium. Coola Margo Roth Spiegelman drar med sig nördpojken Quentin på ett nattligt äventyr efter vilket hon totalt försvinner. Quentin tar det som sin uppgift att leta upp henne med hjälp av ledtrådar hon lämnat efter sig.

Filmen är en kul ungdomsskildring, som kanske inte ger så mycket som den kunde. Boken behandlar utanförskap på ett helt annat sätt än filmen, men den är ändå underhållande. Jag kräver verkligen inte att få mina två timmar på biografen tillbaka.

Lyssna också på Läspodden, där vi snackar bland annat om boken Paper Towns.

The Gallows

Skräck är temat för helgens andra premiär. Efter att ha tittat på skräckfilmer en gång i månaden hela förra året måste jag säga att trailern till den här filmen skrämde mig knappt alls. Men hade du frågat mig för två år sedan hade jag sagt att jag kissat ner mig efter att ha tryckt på play.

En studerande som medverkat i en skoluppsättning har dött på scenen, genom hängning, för tjugo år sedan. Nu när en grupp ungdomar igen äntrar scenen, på natten förstås, börjar det hända konstiga saker.

Jo, den döde kommer tillbaka och börjar hänga sin snara runt ungdomarnas halsar. Skrämselfaktor hundra.