Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Visorna ljuder över Liljendal

Från 2015
Noter i ett notsystem
Bild: Arja Lento

Nordens nästäldsta visfestival samlar vänner av visor i Liljendal, Lovisa på söndag.

Intresset för visor håller i sig i Östnyland och visfestivalen Liljevisan brukar dra fullt hus. Så förväntas det ske också i år säger arrangörerna vid Visans vänner i Östnyland.

Ifall det finska sommarvädret bjuder på regn på söndag så torde det inte störta publiken eftersom Liljendalgårdens paviljong har tak.

Skylt som det står Liljendal på.

Bland artisterna finns både svenska och lokala namn. Brittorna från Sverige var tidigare kända som Lill-Britt Siv, men den humoristiska gruppen uppträder nu med uppsättningen Maria Lindström, Lolita Ray, Anna Bernhorn och Anna Döbling. Kvinnorna uppträder både tillsammans och solo.

Trubaduren och sångaren Wesley Koivumäki uppträder tillsammans med Stella Jonasson som också är ordförande för Visans vänner i Östnyland och solist i Stella & Streamline.

Trio från Borgå

Vissångaren och ungdomsledaren Mats Fontell från Borgå uppträder tillsammans med prästen Robert Lemberg och journalisten Jan-Erik Andelin. Matte Fontell har skrivit över 200 visor så han har ett gediget material att välja mellan.

Siri Widestam är en av arrangörerna och hon tycker sig ha märkt att visor de senaste åren också lockat yngre publik till Liljevisan.

– Det är jätteroligt att se att också yngre folk börjar värdesätta livemusik och visor, säger Widestam.

Visfestival med anor

Liljevisan arrangeras i Sävträsk i Lovisa, vid Liljendalgårdens paviljong söndagen den 26 juli klockan 18. Biljetter säljs vid dörren. Ungefär hundra personer ryms på paviljongen.

Liljevisan har långa anor. De går tillbaka ända till år 1977 då visfestivalen hette Dikt och ton. Rolf ”Offe” Söderling var en eldsjäl för Visans vänner och var initiativtagare till Dikt och ton.