Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Drastisk ökning av droger i trafiken

Från 2015
Uppdaterad 31.07.2015 11:50.
Polisen övervakar trafiken för rattfyllerister.
Bildtext Polisen stannar allt fler drogpåverkade bilister på Åbo och St. Karins gator.
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

Jämfört med ifjol har antalet drogpåverkade bilister i Åbo och S:t Karins stigit med 180 procent.

Det senaste året har polisen stannat över hundra påverkade bilister där man tidigare endast sett ett tiotal på Åbos vägar. Vill man tala exakta siffror har antalet bilister gått från 49 till 142 på ett år.

- Ärligt talat vet jag inte varför det gått så, men jag tror att bilisterna inte uppfattar drogerna som farliga, säger äldre konstapel Lasse Höysti.

De senaste åren har mängden drogpåverkade bilister blivit en återkommande, och tilltagande, del av landets statistik av rattfyllor. I huvudstadsregionen räknar man med att var tredje rattfyllerist också använt droger, skriver Helsingin Sanomat.

- Man kan verkligen kalla det ett storstadsfenomen. Till exempel Kimito och Pargas har en eller två så kallade knarkrattar, säger Höysti.

Färre razzior

Sydvästra Finlands polisenhet har märkt en tydlig ökning av bilister som blandar alkohol med droger, eller endast håller sig till droger. Oftast gäller det lätta droger som kannabis, som likt alkohol, har en negativ inverkan på bilistens reaktionsförmåga.

- Man märker på körstilen och bilistens habitus. Värst är det med amfetamin för då blir bilisten aggressiv och oberäknelig, säger Höysti.

Enligt statistiken har antalet berusade bilister hållits jämn i Åbo, medan drogmissbruket ökat. I dagsläget är siffrorna jämna, men Höysti tror att antalet berusade bilister kommer att nå de sedvanliga 400 före året är slut.

- Siffrorna pekar också på polisens resurser. Vi har färre vanliga razzior än förr, och då sjunker antalet rattfyllor. Men drogmissbruk blir vanligare, och det syns i trafiken.

Den typiska drogpåverkade bilisten saknar ofta körkort enligt Höysti.

- De bryr sig inte. Jag har inte mött några drogpåverkade yrkeschaufförer än, men det är bara en tidsfråga.

Enligt Höysti förorsakar berusade bilister flest allvarliga, eller dödliga krockar i trafiken.