Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Drumsösniglar ska bli mat för invånarna på Högholmen

Från 2015
Mördarsniglarna närmar sig våra trakter
Bildtext Den spanska skogssnigeln har få fiender i Helsingfors. Grävlingarna, som gärna äter dem, finns sällan på samma ställen som sniglarna.
Bild: www.mordarsnigel.com

I augusti inleder Helsingfors stad ett försök att bli av med den spanska skogssnigeln på Drumsö i samarbete med djurparken Högholmen.

Den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigeln, är ett växande problem i Helsingfors. Och staden försöker nu hitta ett billigt och effektivt sätt att bli av med den.

Insamlingskärl vid idrottsparken

Omkring den 10 augusti inleder byggnadskontoret en försöksrunda på Drumsö. De placerar ut ett insamlingskärl vid idrottsparken som i folkmun kallas Pyrkkä. Det är sedan tänkt att invånarna kan delta i snigelinsamlingstalkot som pågår fem dagar.

- Vi tömmer kärlet varje morgon eller förmiddag och kör sedan innehållet till Högholmen där de tar emot de levande sniglarna, säger projektplanerare Tiina Tikkanen på byggnadskontoret.

Initiativet till talkot kom från invånarna.

Bara för sniglarna på stadens område

Åtminstone till en början är kärlet bara tänkt för sniglarna som finns på stadens område.

- Vi vill ha så färska sniglar som möjligt eftersom de ska bli djurfoder. Därför vill vi bara ha levande sniglar från närområdet, säger Tikkanen.

Har man mördarsniglar på sin egen gård måste man fortfarande själv göra sig av med dem. Man kan till exempel följa Helsingforsregionens miljötjänsters (HRM) råd och koka dem och slänga dem i blandavfallet. Kokvattnet ska hällas i wc-stolen.

Oklart vem som bjuds på gourmeträtten

Enligt Tikkanen försöker staden skapa en modell för snigelbekämpningen som också kan användas i andra stadsdelar. Och genom att samarbeta med Högholmen kommer sniglarna dessutom till nytta precis som citykaninerna för några år sedan.

- Högholmen har tillräckligt stora kastruller som de kan kokas i, säger hon.

Det är ännu oklart vilken djurart som kommer att bjudas på den här gourmetmaten. Enligt Tikkanen kommer de troligen att vänta och se vilka djur som fattar tycke för rätten.

Inget djurplågeri

Dessutom behöver staden inte köra långa vägar för att bli av med sniglarna.

- Vi måste tömma kärlet dagligen för att sniglarna inte ska lida. Och det skulle bli för dyrt att köra ända till Honkajoki i Satakunta som har den närmaste stationen som tar emot kadaver, säger Tikkanen.