Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Cosplay - japansk popkultur i hobbyform

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 11:14.
Sandra Westerblad i kostym (Chrollo Lucilfer)
Bildtext Spegel, spegel på väggen där, säg mig vilken anime-karaktär det här är...

I helgen anordnades nordiska mästerskap i cosplay i samband med festivalen När Con i Linköping i Sverige. Men vad är egentligen cosplay?

Medan vissa av oss gillar att fördjupa sig i film och tv-serier eller träffa kompisar eller hoppa fallskärm från bergstoppar, finns det vissa som viger stora delar av sin fritid till att studera karaktärer i spel eller animerade filmer och klä ut sig som dem. Fenomenet kallas cosplay.

Sandra Westerbladh är bosatt i Helsingfors och har sysslat med cosplay i elva år, eller som hon skriver på sin offentliga cosplaysida på Facebook: ”Been doing this shit for way too long” (i princip ”Hållit på med den här skiten alldeles för länge”).

Japansk populärkultur inspirerar

Cosplay som hobby har sin grund i japansk populärkultur och cosplayutövarna har oftast ett intresse för den. Karaktärerna som cosplayers väljer kommer oftast från asiatiska spel och animerade filmer och böcker. Många karaktärer är så pass okända för allmänheten i väst att det krävs en entusiast för att känna igen kostymerna.

Allt eftersom hobbyn blivit mera populär har även figurer från västerländsk populärkultur dykt upp. Det är inte heller bestämt vem som ”får” klä ut sig till vad – tjejer kan spela manliga karaktärer och vice versa. Huvudsaken är intresset och gemenskapen.

Det är en hobby där folk lägger ner mycket arbete, massor med tid och pengar.

- Det går ut på att man i de flesta fall gör eller köper dräkterna och går på evenemang och tar bilder tillsammans, berättar Sandra. Det ordnas även cosplay photo shoots där professionella fotografer tar bilder som sen presenteras på specifika hemsidor. Det är en hobby där folk lägger ner mycket arbete, massor med tid och pengar. Och det blir en rätt tajt bunden community.

Dräkterna i sig och den omtanke man lagt på den i samband med den karaktär man valt räcker oftast, man behöver alltså inte spela teater eller agera på något visst sätt.

Bild på Sandra Westerbladh i cosplaydräkt
Bildtext Sandra har många alter egon. Minst 30.

- Det beror på hur du själv vill göra, säger Sandra. Det är inte frågan om rollspel överhuvudtaget, de flesta spelar inte desto mera rollen än att de poserar som karaktären skulle göra. Under tävlingar kan de som deltar agera i några minuter, men inte mera.

Avancerat mode

Kostymerna kan variera stort. Vissa drar på sig en kåpa och en plastmask, medan andra lägger ner tusentals euro och hundratals timmar på att köpa rätt tyger, material och sedan sy och bygga alla tillbehör. Karaktärerna kan ha avancerad teknik och olika vapen som alla måste återskapas.

I Finland sätts det stort värde på att det ska vara handgjort. Jag har aldrig köpt en cosplay-dräkt i hela mitt liv.

- Vi talar om veckor av arbetstid för de flesta dräkter, säger Sandra. I Finland sätts det stort värde på att det ska vara handgjort. Jag har aldrig köpt en cosplay-dräkt i hela mitt liv.

Däremot måste man inte vara en mästarskräddare för att fixa sina egna attiraljer, enligt Sandra. Grundläggande kunskaper man fick i skolan räcker långt.

När det gäller kostnader menar hon att det kan räcka med småpengar för att fixa sin dräkt, men hon själv är en av dem som satsar en hel del på sina outfits. Däremot har hon ingen exakt koll på hur stort hål det grävt i hennes plånbok under åren.

- Det vågar jag inte ens tänka på, men den dyraste dräkt jag gjort kostade 400 euro. Och jag har minst 30 dräkter i garderoben. Minst.

För den pedantiska cosplayern finns det till och med en app som hjälper dig att hålla koll på dina kostymer och hur mycket du spenderat på varje del av den.

Cosplay som fenomen är inte jätteutbrett i Finland, men det finns ändå flera tusen som sysslar med den här hobbyn.

Finsk cosplay

Cosplay som fenomen är inte jätteutbrett i Finland, men det finns ändå flera tusen som sysslar med den här hobbyn. Vanligtvis samlas entusiasterna vid evenemang och konvent som organiseras här och var.

Helsingfors ordnar sällan större evenemang för cosplay, eftersom det är en dyr sak att arrangera, utan det sker på andra orter, som exempelvis Tammerfors, Åbo och Lahtis.

Om man är intresserad av att börja, eller bara vill se hur det ser ut ska man söka sig fram på nätet eller till exempel besöka Sandras cosplaysida.