Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett steg närmare malariavaccin

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Malariamyggor på myggnät
Bildtext Malariamyggor på myggnät.
Bild: EPA/STEPHEN MORRISON

Världens första vaccin mot Malaria har blivit godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten efter att ha genomgått vetenskapliga tester och utvärderingar av vaccinet.

Världshälsoorganisationen WHO kommer i oktober i år att besluta om organisationen ska rekommendera vaccinet Mosquirix för små barn. Vaccinet är utvecklat av företaget GlaxoSmithKline.

I flera årtionden har man försökt ta fram ett effektivt malariavaccin. Att utveckla vaccinet Mosquirix har tagit kring trettio år och är hittills det bästa malariavaccinet som tagits fram - men är trots det inte så bra.

Proverna som utfördes i sju afrikanska länder har visat blandade resultat för barnens del. För spädbarn i åldern 6-12 veckor minskade vaccinet bara upp till 27 procent malariafall, medan vaccinet fungerade bättre på barn som var i åldern 5-17 månader. För dem minskade vaccinet upp till 46 procent av nya malariafall.

Skyddet avtar efter några år

Testerna visade också att det krävdes alla fyra doser av vaccinet för att ett effektivt skydd mot malaria skulle bildas. Men skyddet börjar försvagas redan efter några år.

GSK:s vd Andrew Witty säger i ett pressmedelande att fastän vaccinet inte ensamt är ett svar i kampen mot malaria, skulle det tillsammans med de redan existerande insektsnäten och -medlen vara till en betydande hjälp i att minska malariafallen. Företaget inledde sina tester i afrikanska länder år 1998.

Över en halv miljon människor dör årligen i malaria, de flesta av dem barn i Afrika söder om Sahara.