Tunisien antog kritiserad antiterrorlag
Det tunisiska parlamentet har enhälligt antagit en ny, skärpt antiterrorlag. Lagen har fått hård kritik av människorättsorganisationer.
Den nya tunisiska antiterrorlagen antogs efter tre dagars debatt med 174 röster för och tio nedlagda röster. Ingen av de tunisiska parlamentarikerna röstade nej.
Den nya lagen kommer efter två blodiga terrorattentat som terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig.
Den 26 juni massakrerade en ensam gärningsman 38 turister på badorten Sousse. I mars dödades 21 turister i en attack mot Bardomuséet i huvudstaden Tunis.
Hård kritik från människorättsgrupper
Trots att den nya antiterrorlagen har brett stöd både bland islamistiska och sekulära politiker i Tunisien, så får den skarp kritik från människorättsgrupper och medborgarorganisationer.
- Den här lagen utgör ett reellt hot mot fri- och rättigheter i Tunisien, sade Amma Guellali, representant för människorättsorganisationen Human Rights Watch i Tunisien.
Människorättsaktivister protesterar mot att lagen inför dödsstraff för fler brottsrubriceringar än idag. Tunisien har inte genomfört några avrättnigar på ett kvarts sekel.
Lagen ger också myndigheter rätten att hålla misstänkta häktade i 15 dagar utan tillgång till advokat och utan att de ställs inför domstol.
Det blir också lättare för polisen att använda sig av telefonavlyssning och enligt den nya lagen kan den som offentligt uttrycker stöd för terrorism straffas med fängelse.
Enligt människorättsgrupper ger lagen också en alltför vag definition av terrorismrelaterade brott.