Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 120 döda i flygräder i södra Jemen

Från 2015
Uppdaterad 25.07.2015 13:42.
Explosion i Jemens huvudstad Sanaa.
Bildtext Arkivbild på en tidigare explosion i Jemens huvudstad Sanaa.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Åtminstone 120 människor har dödats och över 100 skadats i den saudiledda koalitionens flygräder mot en hamnstad i södra Jemen. Många av dödsoffren uppges vara kvinnor och barn.

Den saudiledda koalitionens flygräd mot Houthirebeller i södra Jemen resulterade i en storbrand i ett bostadsområde i hamnstaden Mocka, i provinsen Taiz. Det rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till ett flertal lokala källor.

Ögonvittnen beskriver hemska scener med förkolnade kvarlevor efter kvinnor och barn i ruinerna. Enligt överlevande går det inte att transportera skadade till provinssjukhuset på grund av de strider som pågår kring vägarna dit. Antalet dödsoffer kan alltså stiga.

Både myndigheter och invånare i Mocka undrar varför just det här området bombades, eftersom den närmaste rebellbasen ligger fem kilometer från bostadsområdet.

Flygräder sedan mars

Bland andra FN har kritiserat Saudiarabien för de urskiljningslösa bombningarna av befolkade områden i Jemen.

Den saudiledda koalitionen har utfört flygräder mot houthirebellerna i Jemen sedan slutet av mars i år. Koalitionens mål är att president Abd-Rabbu Mansour Hadi ska återfå makten. Han befinner sig i landsflykt i Saudi-Arabiens huvudstad Riad.

Koalitionen har i juli haft framgång. Den har tillsammans med presidentens anghängare lyckats driva ut rebellerna från hamnstaden Aden.

I onsdags landade det första flygplanet på Adens flygplats sedan mars. Det saudiska planet transporterade förnödenheter - åtminstone 13 miljoner människor tros vara i behov av humanitärt bistånd.

Diskussion om artikeln