Hoppa till huvudinnehåll

Sport

“Straffet för att rösta mot Blatter” – domarskandalen i Nordamerika tilltar

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Den amerikanska domaren Mark Geiger attackerades av Panamaspelaren Alberto Quintero efter semifinalen i Gold Cup.
Bildtext Den amerikanska domaren Mark Geiger attackerades av Panamaspelaren Alberto Quintero efter semifinalen i Gold Cup.
Bild: EPA

Mexikos väg till final i Gold Cup upprör grannarna. Nu kräver Panamas fotbollsförbund att Fifa utreder saken, och slänger in Sepp Blatters namn i soppan.

Mexiko tog sig till finalen i Gold Cup, de nord- och mellanamerikanska ländernas mästerskap, genom i att semifinalen slå Panama med 2–1 efter förlängning.

Panama som länge ledde matchen hade dessutom fått en spelare utvisad när Mexiko i slutminuterna fick chansen att kvittera genom en högst kontroversiell straffspark.

Domarfusk, säger ordföranden

Nu hävdar Pedro Chaluja, ordförande i Panamas fotbollsförbund, att det handlade om utpräglat domarfusk.

Matchen var uppgjord, det var meningen att Mexiko skulle vinna.

– Dessvärre tvingas vi uppmärksamma de felaktiga domarbeslut som avsiktligt gjordes. Det är vår uppfattning att matchen var uppgjord, inte av det mexikanska fotbollsförbundet utan av andra parter, säger Chaluja.

Costa Rica i samma båt

Också i kvartsfinalen mot Costa Rica fick Mexiko hjälp av en tveksam straffspark och enligt Chaluja stöder Costa Rica kraven på en Fifaledd utredning.

– Dessa händelser kan endast redas ut om Fifa och Concacaf gör en grundlig undersökning kring vad som kan ha påverkat domaren, händelser som var till sådan nackdel för vårt lilla land att de stal vår seger.

Chaluja berättade också på sin presskonferens att ”någon berättat för honom att domsluten var ett straff för att Panama röstade mot Sepp Blatter i Fifas ordförandeval”.

Övervägde att missa

De kontroversiella straffarna sattes i mål av mexikanen Andres Guardado, som erkänt att han övervägde att avsiktligt missa straffen mot Panama.

Något som Panamas förbundsordförande tycker hade varit det enda rätta.

– Mexiko hade en utmärkt chans att visa upp Fair Play men slängde bort den, säger Chaluja.

Semifinalens domare var Mark Geiger från USA, en av världsdelens mest meriterade domare.

Panama möter USA i bronsmatchen i Gold Cup senare på lördag medan Mexiko ställs mot Jamaica i söndagens final.