Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Immonens krigiska formuleringar väcker debatt

Från 2015
Uppdaterad 25.07.2015 16:57.
Olli Immonen.
Bildtext Olli Immonen.
Bild: olliimmonen.net

Sannfinländarnas riksdagsledamot Olli Immonens Facebookinlägg väcker debatt på sociala medier. I sitt inlägg från fredagskvällen skriver han bland annat att han drömmer om "ett starkt och tappert folk som besegrar en mardröm vid namnet multikulturalism."

Visa inlägget på Facebook

I inlägget, som är skrivet på engelska, skriver Immonen bland annat att han "drömmer om ett starkt och tappert folk som besegrar en mardröm vid namnet multikulturalism. Den här fula bubblan där våra fiender bor i kommer snart att spricka till miljontals små bitar."

"De här dagarna kommer att för alltid lämna sina spår i nationens framtid. Jag har en stark tro på mina medkämpar. Vi kommer att strida ända till slutet för vårt fosterland och för en äkta finländsk nation. Segern kommer att vara vår," skriver Immonen i sitt inlägg.

Sannfinländarnas gruppordförande Sampo Terho säger i ett kort textmeddelande till Finska notisbyrån att Immonens inlägg är "privata tankegångar".

"En riksdagsledamot kan inte agitera så här utan att det får konsekvenser"

Bland annat De grönas riksdagsledamot Ozan Yanar kommenterade Immonens inlägg.

Visa inlägget på Facebook

Yanar skriver bland annat att "Det är en allvarlig sak att en riksdagsledamot vars parti sitter i regeringen odlar sådan här hatretorik. Jag skulle verkligen önska att Immonen skulle precisera vilka människor han 'strider mot'. Han skulle också få klargöra vad han menar med segern som han nämner i slutet. Jag skulle också önska att Sannfinländarnas ledning skulle klargöra om Immonens kommentarer representerar partiets linje."

Även SDP:s riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta reagerade på inlägget på Twitter. Hon säger att "Finland är fortfarande en nordisk, västerländsk civiliserad stat och en riksdagsledamot kan inte agitera så här utan att det får konsekvenser."

I juni poserade Olli Immonen med nynazister vid Eugen Schaumans grav på begravningsplatsen i Borgå. Till det svarade den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho att det inte är riksdagsgruppens sak vem Immonen umgås med på fritiden och att de inte kan straffa honom för det. Sannfinländarnas ordförande Timo Soini ville inte kommentera händelsen.

Diskussion om artikeln