Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

PKK avblåser vapenvila med Turkiet

Från 2015
Uppdaterad 25.07.2015 16:40.
Chefen för det turkiska flygvapnet Akin Ozturk talar med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.
Bildtext Chefen för det turkiska flygvapnet Akin Ozturk talar med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.
Bild: AFP / Lehtikuva / HO / TURKISH PRIME MINISTER'S OFFICE / HAKAN GOKTEPE

Den kurdiska PKK-gerillan meddelade att vapenvilan med Ankara "förlorat sin betydelse" efter de turkiska flygräderna mot PKK-mål i norra Irak. Turkiets anfall mot PKK komplicerar kampen mot Islamiska staten ytterligare.

Natten till lördagen genomförde Turkiet flyganfall mot PKK-gerillans läger i norra Irak. Samtidigt bombade turkiskt stridsflyg terrororganisationen Islamiska statens positioner i Syrien. Dessutom besköt turkiskt artilleri både IS- och PKK-mål.

PKK:s väpnade gren lät på lördagen meddela att vapenvilan med Ankara "förlorat sin betydelse" på grund av flyganfallen mot PKK-mål och att Turkiet ensidigt gjort slut på den vapenvila som rått mellan PKK och Ankara sen 2013.

PKK i Turkiet har kämpat för kurdisk autonomi sedan 1984. 2012 inleddes en skakig fredsprocess och den vapenvila som inleddes 2013 har i huvudsak hållit.

Ankara: Anfallen mot IS och PKK kommer att fortsätta

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu sade på lördagen att man givit order om en andra våg av flygattacker mot kurdiska PKK och en tredje våg av flygräder mot IS.

- Turkiets operationer kommer, vid behov, att fortsätta tills terrororganisationernas kommandocentraler, alla platser där de planerar attacker mot Turkiet och alla deras vapendepåer förstörts, sade Davutoglu.

Dessutom fortsätter gripandena av misstänkta medlemmar av IS och PKK runtom i Turkiet. Enligt Davutoglu har uppemot 600 personer gripits i 22 turkiska provinser sedan fredag morgon.

Anfallen mot PKK komplicerar kampen mot IS

Turkiets västliga allierade har länge kritiserat Turkiet för att se mellan fingrarna på Islamiska statens framfart. Kurderna har till och med beskyllt Turkiet för att samarbeta med IS. Turkiet har inte velat se ett autonomt kurdiskt område skapas i Syrien - en autonomi som kunde inspirera PKK ytterligare.

Då en turkisk självmordsbombare, med misstänkt anknytning till IS, dödade 32 unga människor i Suruc nära gränsen mot Syrien i måndags såg den turkiska strategin ut att ändras. Ankara gick med på att låta amerikanska stridsflyg använda flygbasen Incirlik och de turkiska flygräderna mot IS inleddes.

Men samtidigt tog PKK på sig mordet på två turkiska poliser i Ceylanpinar vid den syriska gränsen. PKK hävdade att poliserna samarbetade med IS och att morden var en vedergällning för attentatet i Suruc.

Då Turkiet nu ser ut att öppna ett tvåfrontskrig mot IS och PKK blir läget allt mer komplicerat. De USA-ledda flyganfallen mot IS har i långa stycken varit beroende av att kurdisk gerilla har skött markstriderna.

Om vapenvilan mellan PKK och Ankara bryter samman helt, så kan det knappast underlätta kampen mot IS.

Buffertzon i norra Syrien?

Turkiet har länge förespråkat en buffert- eller flygförbudszon i norra Syrien. Redan innan IS hade etablerat sig där.

Turkiet har motiverat buffertzonen med att den kunde motverka kaos i gränszonen, att de syriska flyktingarna kunde få hjälp där istället för att de kommer över gränsen till Syrien och att en buffertzon också kunde hjälpa försöken att störta Syriens president Bashar al-Assad.

Många bedömare menar att en viktig orsak till att buffertzonen är så hett efterlängtad i Ankara är att en sådan zon kunde hjälpa den turkiska militären att se till att kurdiska krigare inte lyckas ta över ett stort, sammanhängande område.

Under en presskonferens på lördagen sade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu att buffertzoner kommer att "bildas naturligt" då IS rensats ut från norra Syrien.

Turkiska medier spekulerar i att USA nu skulle ha gått med på en buffertzon i norra Syrien, i utbyte mot tillgången till flygbasen Incirlik.

Diskussion om artikeln