Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny granatattack i Malmö

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Ett fastighetskontor i stadsdelen Rosengård i Malmö utsattes för ett sprängdåd den 21 december 2014.
Bildtext Flera sprängningar har inträffat i Malmö, bland annat utsattes ett fastighetskontor i stadsdelen Rosengård i Malmö för ett sprängdåd den 21 december 2014.
Bild: Stig-Åke Jonsson / EPA

I Malmö vaknade flera personer i natt vid 5-tiden när en handgranat exploderade nära ett studentboende. Handgranaten detonerade på en parkeringsplats intill studentboendet Rönnen, och flera bilar skadades av splitter, skriver Svenska Dagbladet.

Det var den fjärde granaten som exploderade under den här veckan, och den tionde under sommaren.

Aftonbladet skriver om en brevbärare som befann sig nära explosionen, men klarade sig utan skador. Brevbäraren, som kallar sig Ahmed men i verkligheten heter något annat, hade för några år sedan anlänt till Sverige från Syrien.

– När jag bodde där var sånt här vanligt. Men nu har jag varit i Sverige i två år och har glömt hur det känns. Det kändes som att jag var tillbaka i Syrien, säger han till Aftonbladet.

Tidningen Sydsvenskan skriver att polisen inte vet vem som ligger bakom händelsen. Polisen spärrade av ett stort område i samband med detonationen och undersöker platsen.

Till Sveriges Radio säger polisen att det är en väldigt begränsad grupp som har tillgång till handgranater, och att vem som helst inte har tillgång till dem.

Händelsen kommer troligtvis att rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

30 sprängningar i år

På sistone har det hänt flera liknande explosioner i Malmö. I fredags meddelade polisen att 30 sprängningar av olika karaktär inträffat i Malmö i år. Flera av explosionerna har orsakats av just handgranater.

Polisen utreder nu händelserna med högsta prioritet. Vissa av sprängningarna antas ha ett samband, medan andra utreds som separata händelser.

- Händelserna i Malmö har självfallet högsta prioritet hos oss. En stor personalstyrka arbetar specifikt med den situation som uppstått för att få en helhetsbild över situationen, och för att klara upp de brott som begåtts, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande.

Granaterna i Malmö har skapat stora rubriker den senaste tiden. Polisen i Malmö får sig också en känga för gatuvåldet, som pågått i åratal. Våldet har trappats upp under sommaren, och polisen har också trappat upp på polisnärvaron i Malmö.

"Det är polisens uppdrag att skydda allmänheten från denna brottslighet. Det är lätt att stämma in i polisens egen slutsats – att tidsbegränsade specialinsatser är så gott som verkningslösa och att långsiktigt arbete är den enda vägen bort från dagens ohållbara utveckling", konstaterar Sydsvenskan i sin ledare tidigare i veckan.

Diskussion om artikeln