Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tuomioja kräver att Soini kommenterar Immonens inlägg

Från 2015
Uppdaterad 26.07.2015 20:18.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten och tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja kritiserar i dag kraftigt Sannfinländarnas partiordförande och nuvarande utrikesministern Timo Soini.

Det här eftersom Soini inte har velat uttala sig med anledning av den sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonens hätskaFacebookinlägg mot multikulturalism natten till lördag.

Immonen skrev bland annat att han drömmer om "ett starkt och tappert folk som besegrar en mardröm vid namnet multikulturalism".
Bildtext Riksdagsledamoten Olli Immonen.

Immonen skrev bland annat att han drömmer om "ett starkt och tappert folk som besegrar en mardröm vid namnet multikulturalism".

Så här förklarar Erkki Tuomioja för Yle Nyheter om varför Soini nu borde säga något.

- Han är naturligtvis partiledare och som sådan ansvarig för vad som pågår i hans parti, oberoende om han gillar det eller inte, säger han och tillägger:

- Soini kan naturligtvis, av svaghet eller opportunism låta bli att kommentera i Finland, men som utrikesminister måste man vara beredd att ta ställning till den typ av kommentarer som Immonen har gjort och man kan fråga sig vad det är för slags regering där regeringspartierna hyser sådana åsikter.

Tuomioja tror också att Soini kommer att få det svårare att verka som utrikesminister om han nu tiger. Omvärlden förväntar sig svar.

Hur sammanfaller Immonens ord med hans uppdrag som riksdagsledamot och som medlem av regeringspartiet Sannfinländarna?

- Som riksdagsledamot har han naturligtvis samma yttrandefrihet som vi alla har. Men som regeringsparti ställer jag frågan "är det här regerings linje", och det är inte enbart Sannfinländarna utan man skulle vänta sig att statsministern skulle ha nånting att kommentera om det här, tillägger Tuomioja.

Terho: Åtgärder inte uteslutna

Timo Soini har inte velat ställa upp på intervju. Yle Nyheter har inte heller lyckats nå någon av statsminister Juha Sipiläs specialmedarbetare.

Sampo Terho i A-studio 13.7.2015.
Bildtext Sampo Terho, den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande.

Den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho sade på söndag till Yle Nyheter att han tänker tala med Immonen i dag. Riksdagsgruppen ska också behandla ärendet när den sammanträder efter sommarpausen.

Terho utesluter nu inte att gruppen kan rikta åtgärder mot Immonen. Han upprepar sin ståndpunkt att Immonens åsikter är privata och inte representerar partiets linje. Tuomioja är kritisk till det.

- Man är inte privatperson om man är riksdagsledamot och uttrycker sig om stora och viktiga principiella frågor.

Finansminister Alexander Stubb (Saml) kommenterade i går kväll indirekt Immonens inlägg genom en kort statusuppdatering på Facebook: "Mångkulturalism är en rikedom. Det var allt."

"Ingen annan västlig demokrati skulle tolerera det här"

Kimmo Grönlund
Bildtext Kimmo Grönlund

Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo akademi, sade på söndagseftermiddagen att Stubbs kommentar är "ungefär den enda kommentaren" han har sett från regeringens sida i den här frågan.

- Det är konstigt att man tiger ihjäl saken. Jag tror inte att nån annan västlig demokrati skulle tolerera det här.

Först vid 16.30-tiden på söndagen fördömde statsminister Sipilä Immonens inlägg mot mångkulturalismen - och endast på Twitter. Sipilä skriver att han vill utveckla Finland som ett öppet och internationellt land, med språklig och kulturell rikedom.

Grönlund anser att Immonens uttalande anstiftar till terrorism och att sannfinländaren borde uteslutas ur riksdagsgruppen.

- När man talar om ett krig, man talar om sina medkrigare, man talar om fiender och om att den mångkulturella bubblan ska explodera. Det är nog ett konstigt sätt att uttrycka sig, om man säger det milt.

Grönlund tillägger att det kan hända att Sannfinländarna och Soini behöver stöd från de andra regeringspartierna, och särskilt statsminister Sipilä, för att kunna utesluta Immonen.

Drar paralleller till Breivik

I Immonens uppdatering ser professorn i statskunskap också ett samband till terrordåden i Oslo för fyra år sedan.

- Det var exakt för fyra år sedan. Stilen [i Immonens text] var onekligen ganska samma som Breiviks var. Jag har läst Åsne Seierstads bok om Breivik och det finns många likheter när det gäller sättet att uttrycka sig, anser Grönlund.

Det som enligt honom gör det särskilt upprörande är att det är en riksdagsledamot från ett regeringsparti som kommer med de här uttalandena.

- Vi har en koalitionsregering. Och alla de som representerar regeringen i riksdagen har godkänt regeringsprogrammet, och regeringsprogrammet talar om ett öppet och mångkulturellt Finland, där EU-medlemskapet är en viktig beståndsdel.

Flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg

Han tillägger att regeringsprogrammet också betonar vikten av att människor får röra sig fritt inom unionen. Immonens inlägg står i skarp kontrast till det.

- Om man då går in och skriver på det sättet så tar man inte bara avstånd från regeringsprogrammet utan går helt emot regeringsprogrammet. Så det är främst det som jag tycker att är konstigt, att man inte inom regeringen reagerar [desto mer].

Vad kan annars hända, om Immonen inte får några sanktioner eller fördömande uttalanden från regeringshåll?

- Då har Sannfinländarna och även hela regeringen indirekt godkänt det här ställningstagandet. Och då tycker jag nog att vi får diskutera om det här är den politik som det finländska folket som har valt riksdagen är villig att stödja, säger Grönlund.

Grönlund tillägger att "det måste vara en stor lättnad för SFP att inte vara med i den här regeringen".

- Det skulle vara ganska svårt att komma överens om en gemensam linje när det gäller Immonen, och liknande kommentarer från andra politiker.

Några sannfinländare har offentligt kritiserat Immonens uttalande om multikulturalism. En av dem är riksdagsledamoten Maria Tolppanen i Vasa.

Journalisten Dan Lolax har också behandlat Immonens text i ett blogginlägg för Åbo underrättelser.

Här är Immonens Facebookinlägg, på engelska:

Visa inlägget på Facebook