Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama: Dags för kenyanerna att ändra sina vanor

Från 2015
USA:s president Barack Obama avslutar idag sitt besök i sin fars hemland Kenya. Hans sista programpunkt var ett tal på en idrottsarena i Nairobi.
Bildtext Den sista programpunkten på Obamas besök i Kenya var ett TV-sänt tal på en fullsatt idrottsarena i huvudstaden Nairobi.
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

USA:s president Barack Obama avslutade idag sitt besök i sin fars hemland Kenya med att uppmana kenyanerna att göra slut på "dåliga traditioner".

Den sista programpunkten på Obamas besök i Kenya var ett TV-sänt tal på en fullsatt idrottsarena i huvudstaden Nairobi. Obama talade mycket om Kenyas framsteg och potential. Driftiga kenyanska ungdomar fick extra mångordigt beröm av Obama. Men han sade också att Kenya står inför ett vägval och att kenyanerna måste göra slut på dåliga traditioner.

Enligt Obama tillhör könsdiskriminering och politik baserad på etnisk och stamtillhörighet de dåliga traditioner som bromsar utvecklingen i Kenya. Så också korruption. Obama sade att det är dags för kenyanerna att ändra sina vanor.

- Korruption bromsar upp all ekonomisk och medborgerlig aktivitet, sade Obama. Korruptionen är som ett tungt ankare som förhindrar en att uppnå det man annars kunde göra.

Kritiserade Kenyas sätt att behandla homosexuella

Då Obama på lördagen mötte Kenyas president Uhuru Kenyatta drog han sig inte heller för kritisera Kenyas sätt att behandla homosexuella. På presskonferensen efter mötet jämförde han diskriminering baserad på sexuell läggning med diskriminering baserad på hudfärg.

En del kenyanska politiker och presskommentatorer kritiserade Obama för att försöka tvinga på Kenya sin moral.

På söndagen fortsätter Obamas resa till Etiopien. Varken Kenya eller Etiopien har tidigare fått besök av en sittande amerikansk president.

Diskussion om artikeln