Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Så här dåligt har vi inte haft sen froståret '87"

Uppdaterad 26.07.2015 17:36.
Mikael Melin i ett kornfält
Bildtext Mikael Melin i ett kornfält

Den kalla och regniga försommaren gjorde att vårbruket kom sent igång. Tröskningen blir också försenad och skördeutsikterna är dåliga, säger Mikael Melin i Västerhankmo, Korsholm.

- De som hann börja i tid i april, och hade snabba ryck på så gjorde bäst, för det blev bara sämre och sämre, säger Melin.

Regn och kyligt väder satte käppar i hjulen för vårbruket. Vattnet sögs inte in i marken utan det bildades små sjöar på åkrarna.

- Måsar och svanar simmade kring och hade det skönt där vi borde ha varit ute med såmaskinen, säger Melin.

Sommaren har inte heller varit idealisk. Där dräneringen är bra så växer grödorna också bra, men på de våta fläckarna så blir det inte till nånting.

Dålig skörd förutspås

På naturresursinstitutet Luke bedömer man i en prognos att spannmålsskörden ska bli den minsta på fem år. Det är bara skörden av höstråg som växer. Mikael Melin drar paralleller ännu längre tillbaka i tiden.

- Så där dåligt har det inte varit sen froståret 1987, säger Melin. Det var ett bottenår som alla spannmålsodlare har minnen från. Då kämpade vi för att torka säden så att den skulle duga för uppköparna.

De dåliga utsikterna sticker ut mot de senaste åren som har varit mycket gynnsamma. Man har kunnat så tidigt och skördarna har varit goda.

Sen tröskning

Om vårbruket var försenat så märks det också i andra ändan. Skörden kommer också den att dra ut på tiden.

- Vi kan glömma augusti, säger Mikael Melin. Möjligen kan vi börja tröska i september. Det senaste jag har tröskat var i början av november.

Då säden väl är tröskad och torkad ska den säljas. Mikael Melin önskar att uppköparna kunde erbjuda de finländska odlarna ett bättre pris.

- Då vi ser på priserna i Europa så undrar vi varför Finland ska vara i lägre änden av skalan? De får inte importerat till det priset, vill vi påstå.

Minsta spannmålsskörden på fem år.
Liten skörd i Österbotten
Vätan försenar vårbruket
Bonden vill ha sol nu