Spänningarna ökar i Turkiet
Den turkiska armén beskyller den kurdiska PKK-gerillan för bilbombsattentatet där två turkiska soldater dödades och fyra andra skadades. Samtidigt spekuleras det i president Erdoğans motiv för militäroperationen mot PKK.
Två turkiska soldater dödades och fyra skadades sent på lördag kväll då en bilbomb detonerade intill ett passerande militärpolisfordon i staden Lice, nära Diyarbakir, i det kurddominerade sydöstra Turkiet. Enligt armén öppnade kurdiska rebeller också eld mot soldaterna i samband med attacken. Soldaterna var på väg för att ingripa mot en kurdisk protest i Lice.
Armén beskyller PKK för attacken. Attentatet tros ha varit en vedergällning för lördagens turkiska flygattacker mot PKK:s baser i norra Irak. Samtidigt genomförde det turkiska flygvapnet räder mot IS i Syrien och de turkiska markstyrkorna besköt både PKK- och IS-mål med artilleri.
Enligt obekräftade uppgifter öppnade turkiskt artilleri eld också på söndagen vid landets sydöstra gräns mot PKK-mål på den irakiska sidan om gränsen.
Många ifrågasätter Erdoğans motiv för tvåfrontskriget
Den turkiska regeringen har länge kritiserats för sin ovilja att klämma åt Islamiska statens jihadister. Turkiet har beskyllts för att snarare samarbeta med IS för att förhindra att kurderna lyckas utveckla ett fullfjädrat självstyre i nordöstra Syrien.
Efter det blodiga bombdådet i Suruç, som krävde 32 människoliv, gav Turkiet plötsligt USA tillgång till flygbasen Incirlik och inledde egna flygräder mot IS - men också mot PKK.
Kurdiska aktivister ser de turkiska flygräderna mot IS bara som en förevändning för Erdoğan att slå till mot PKK.
De får medhåll av en del västerländska bedömare. Exempelvis nyhetsbyrån AP intervjuade på söndagen mellanösternkännare som tror att Turkiets egentliga måltavla med de militäroperationer som nu inletts är just PKK.
Med siktet inställt på nyval?
Turkiska oppositionspolitiker misstänker att Erdoğans mål med det nya kriget mot PKK är att piska upp antikurdiska stämningar.
Det turkiska parlamentsvalet i juni resulterade i stor framgång för det prokurdiska partiet HDP. Partiet fick stort stöd också från icke-kurdiska vänstermänniskor.
Erdoğans styrande AK-parti förlorade sin majoritet i parlamentet och tvingas nu förhandla fram en koalitionsregering före slutet av augusti. Om inte det lyckas så blir det nyval.
Exempelvis Svenska Dagbladets mellanösternkännare Bitte Hammargren skriver i sin analys att Erdoğan inte vill se en koalitionsregering. Att maktfördelning är hans mardröm.
Hammargren menar att Erdoğan har stormaktsdrömmar och hon skriver:
"Blir det nyval i ett läge, där den turkiska militären för krig mot PKK, kan HDP förlora sina turkiska vänsterväljare och hamna under spärren. Det kan ge Erdoğan den valmatematik han behöver för att nå sina mål."
USA försvarar attackerna mot PKK
USA försvarade på söndagen Turkiets rätt att slå till mot den kurdiska PKK-gerillan.
– USA betraktar naturligtvis PKK som en terrororganisation och Turkiet har rätt att agera mot terrormål, sade president Obamas säkerhetsrådgivare Ben Rhodes.
Rhodes tillade att USA verkligen uppskattar Turkiets ökade ansträngningar i kampen mot IS.
Riktigt så enkelt är det knappast ändå. PKK och dess nära allierade syrisk-kurdiska PYD har stått för delar av den effektivaste krigföringen med IS. USA-ledda flyganfall mot IS har i långa stycken varit beroende av att kurdisk gerilla har skött markstriderna.