Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler röster höjs mot Immonens uttalanden

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 13:24.
Olli Immonens Facebooksida.
Bildtext Olli Immonens Facebooksida.

Carl Haglund (SFP) hoppas att Sannfinländarnas partiordförande och nuvarande utrikesministern Timo Soini visar lite ryggrad vad gäller Olli Immonens Facebookinlägg. Den sannfinländske europarlamentarikern Jussi Halla-aho tar däremot Immonen i försvar.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Olli Immonens Facebookinlägg från fredagen fortsätter att väcka reaktioner. Flera röster har höjts mot Sannfinländarnas partiledare Timo Soini som ännu inte har uttalat sig i frågan. Bland andra Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund kräver att Soini ska ta tag i saken.

- Jag förväntar mig att han ens skulle ha så mycket råg i ryggen att han skulle meddela att han inte godkänner den här sortens uttalanden. Så länge Soini är tyst får man uppfattningen av att tystnaden är ett slags godkännande, säger Haglund till Iltalehti.

Haglund vill inte ta ställning till om Immonen borde uteslutas ur riksdagsgruppen men anser att den sannfinländska ledningen måste ta sitt ansvar och på något vis reagera.

- Jag hoppas att Timo Soini skulle visa lite ryggrad i den här frågan. Det finns en gräns, säger han.

Haglunds ståndpunkt får stöd av partikamraten Anna-Maja Henriksson som på Twitter frågar sig när Soini tänker sätta ner foten.

Också tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP)riktade tidigare i dag kritik mot Soinis tystnad.

Halla-aho försvarar Immonen

Sannfinländarnas europaparlamentariker Jussi Halla-aho visar sitt stöd till Immonen i ett Facebookinlägg. Han skriver att "också han anser att mångkulturalism är en ful bubbla".

”Jag delar inte nödvändigtvis Immonens optimism om att bubblan spricker innan den tagit kål på de europeiska samhällena, men jag tänker trots det verka för det", skriver Halla-aho.

Han förundrar sig också över att det når över nyhetströskeln att sannfinländare motsätter sig mångkulturalism.

Själv skrev Immonen i ett Facebookinlägg på söndagen att hans åsikter inte har förändrats. Hans uppfattning är att ”oberoende av den nuvarande partiordföranden, har Sannfinländarna som parti hittills förhållit sig kritiskt till mångkulturalism och nedmontering av det finländska folket och kulturen”.

Enligt Immonen försöker medierna och gamla makthavare nu tysta ner honom eller röka ut honom ur partiet.

Fåordigt i regeringen

Från regeringens håll har uttalandena varit få och korta. Statsminister Juha Sipilä (C) skrev på söndagen på Twitter att han inte kan godkänna Immonens uttalande. ”Jag vill utveckla Finland som ett öppet och internationellt land, med språklig och kulturell rikedom”.

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) skrev i dag på Facebook att regeringens linje och Immonens tankar inte är förenliga. ”Finland är ett öppet, tolerant, internationellt land som respekterar olika kulturer och ser dem som en rikedom”, sade hon.

Finansminister Alexander Stubb (Saml) kommenterade på lördagen indirekt Immonens inlägg på Twitter; "Mångkulturalism är en rikedom. Det var allt.".