Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet fortsätter att bomba PKK och begär Natomöte

Från 2015
Uppdaterad 27.07.2015 10:28.
Bildtext Turkiskt F-4-stridsplan. Arkivbild.
Bild: EPA

Turkiska stridsflyg bombade den kurdiska PKK-gerillans ställningar i norra Irak också på söndag kväll. Nato har ett extrainsatt möte på tisdag.

De turkiska flyganfallen mot PKK-gerillans ställningar fortsatte på söndag kväll norr om Dohuk och norr om Erbil, i norra Irak. Det uppger både turkiska medier och PKK.

Försvarsalliansen Nato har sammankallats till ett extrainsatt möte på begäran av Turkiet. Natoambassadörerna för de 28 medlemsländerna samlas i Bryssel på tisdag.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg beskriver mötet som ett rådslag och säger till norska NRK att huvudsyftet med mötet är att Turkiet ska redogöra för situationen och för sina insatser mot PKK och Islamiska staten.

Stoltenberg tror inte att Turkiet kommer att be om militär hjälp i det här skedet.

- De vill ha politiskt stöd och veta att Nato är där ifall situationen skulle förvärras, säger Stoltenberg.

Turkiets motiv ifrågasätts

Nato, USA och EU har alla förklarat att PKK klassas som en terrororganisation också i väst och att Turkiet har rätt att försvara sig mot terror. Men samtidigt har både USA och EU uppmanat Turkiet att hålla fredsprocessen med PKK vid liv och att inte tillspetsa situationen.

Efter det blodiga bombdådet i Suruç, som krävde 32 människoliv, gav Turkiet USA tillgång till flygbasen Incirlik och inledde egna flygräder mot Islamiska staten - men också mot PKK.

Som Svenska Yle rapporterade på söndagen så misstänker många bedömare att flygräderna mot IS bara är en förevändning för att den turkiska regeringen också ska kunna slå till mot PKK.

Turkiska oppositionspolitiker misstänker dessutom att president Recep Tayyip Erdoğans mål med det nya kriget mot PKK är att piska upp antikurdiska stämningar inför ett eventuellt nyval.

Turkiet tänker inte sätta in marktrupper i Syrien

Turkiet har inga planer på att sätta in marktrupper i striden mot IS i Syrien. Det sade Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu till den turkiska tidningen Hurriyet.

Däremot har Turkiet lovat att - tillsammans med USA - ge flygunderstöd till moderata syriska rebellstyrkor som strider mot IS, enligt Davutoglu.

Dessutom sade han att det syrisk-kurdiska partiet PYD har en plats i det nya Syrien om det inte stör Turkiet.

De USA-ledda flyganfallen mot IS har i långa stycken varit beroende av att PYD:s väpnade gren, YPG-milisen har skött markstriderna. PYD betraktas som PKK:s systerparti.

Diskussion om artikeln