Jungar: SD hade uteslutit Immonen
Den Sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonens hätska Facebook-inlägg mot multikulturalism fick mycket kritik under veckoslutet. Något som också kritiserades var att regeringen valde att hålla en låg profil i den offentliga debatten, och främst kommunicera kortfattat på sociala medier.
Ann-Cathrine Jungar forskar i högerpopulistiska partier vid Södertörns högskola i Sverige och efterlyser nu en större tydlighet.
- Jag tycker ju nog att det vore viktigt, både för regeringen, men även för Sannfinländarna själva och partiledningen, att markera var gränserna går för partiets politik. Vad tolererar man i termer av politiska ståndpunkter, också då när det gäller vilka uttalanden och politiska medel man får använda sig av. Det är ju en viktig fråga för det demokratiska styrelseskicket, en viktig principiell fråga om var gränserna går.
Jungar tillägger att det till exempel kan handla om lagstiftningen om hatbrott eller lagstiftningen kring användandet av politiskt våld.
"Hur långt får man gå?"
Hon ifrågasätter också det att Sampo Terho, som är ordförande för den Sannfinländska riksdagsgruppen, menar att Olli Immonen i sitt kontroversiella Facebookinlägg ger uttryck endast för privata åsikter. Folkets företrädare har inga privata åsikter i offentligheten, säger Jungar.
- Om partiordförande Timo Soini anser att privata åsikter är något som inte är förenligt med partiets linje, då vore det väl läge för Soini att agera. Hur långt utanför partiets linje får man ställa sig och samtidigt vara medlem i partiet?
Soini har ändå valt att inte uttala sig i den här frågan överhuvudtaget.
Jungar säger att tröskeln för att utesluta extrema medlemmar är högre hos Sannfinländarna än hos högerpopulistiska partier i andra europeiska länder.
- Absolut. Olli Immonen hade varit utesluten, både från Sverigedemokraterna och Danskt folkeparti och det norska Fremskrittspartiet.
Skillnaden är enligt Jungar att Sannfinländarna har kommit med i regeringen och inte på samma sätt behöver fundera på att utesluta extrema medlemmar för att kunna uppnå makt.