Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Immonens inlägg bryter mot grundlagens anda"

Från 2015
Uppdaterad 27.07.2015 13:43.
Lagbok.
Bildtext Dan Frände skulle inte som åklagare väcka åtal mot Immonen för de rader som nu varit i offentligheten.
Bild: YLE/Arja Lento

Den sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonens omdebatterade Facebookinlägg, där han uppmanar till kamp mot multikulturalism, är så allmänt skrivet att det inte bryter mot strafflagen. Den bedömningen gör Dan Frände som är professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet.

- Det är för luddiga formuleringar för att man till exempel skulle kunna säga att det är hets mot folkgrupp eller att det är offentlig anstiftan till brott.

Frände säger att man måste tolka ganska mycket för att förstå vad Immonen verkligen menar när han till exempel använder sig av korta meningar.

- Om man ser på rättspraxis brukar det ju nog krävas att man lite klarare säger på vilket sätt man ska kämpa. Ska man kämpa rent intellektuellt genom att skriva och förklara eller tänker man faktiskt ta till vapen.

"Väldigt medvetna formuleringar"

Frände tror själv att Immonen “väldigt medvetet” har valt att formulera sig på det här sättet.

- Om jag skulle vara åklagare skulle jag inte väcka åtal mot honom för de rader som nu har varit i offentligheten, tillägger Frände.

"Strider mot grundlagens anda"

Olli Immonens hätska Facebookinlägg strider däremot mot andan i grundlagen. Det säger grundlagsexperten professor Veli-Pekka Viljanen vid Åbo universitet i ett uttalande för Yle Nyheter.

Varken justitieombudsmannen eller justitiekanslern kommer att granska Immonens inlägg och dess laglighet, eftersom det inte hör till deras uppdrag att granska riksdagsledamöter. Enligt JO:s och JK:s kanslier är det här en politisk fråga som borde avgöras av partierna.

Riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen säger att det finns tydliga krav på hur man ska bete sig i riksdagen men då det gäller civil verksamhet är riksdagsledamöter som vilka andra medborgare som helst. Om en riksdagsledamot bryter mot lagen är det myndigheterna som tar tag i saken, säger Tiitinen.

- Om en riksdagsledamot i det civila beter sig på ett sätt som väcker diskussion så kommer reaktionerna på begäran av endera riksdagsgruppen eller partiet, säger han.

Begäran om polisutredning

En privatperson har bett polisen utreda Immonens skriverier på Facebook, skriver Centralkriminalpolisen på Twitter. De utreder nu om det finns orsak att misstänka brott.