Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ungdomsförbund kräver tydligt svar av Soini

Från 2015
Timo Soini
Bild: Lehtikuva

Flera politiska ungdomsförbund kräver att Sannfinländarnas ledning ska reagera på riksdagsman Olli Immonens (Sannf) Facebookskriverier där han uppmanar till kamp mot multikulturalism i Finland.

Centerns, Vänsterförbundets, Svenska folkpartiets, Socialdemokraternas och De grönas ungdomsförbund anser att Immonens skriverier visar att han inte anser att alla människor har ett lika värde som garanteras i grundlagen.

Man kräver att ordförande Timo Soini säger klart och tydligt om Sannfinländarna godkänner Immonens utspel som ungdomsförbunden karaktäriserar som rasistiska och uppviglar till våld.

Soini har inte kommenterat Immonens inlägg från fredagen.

"Inga splittringar inom partiet"

Ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom, Sebastian Tynkkynen, har däremot gett sitt stöd till Immonen. Tynkkynen förundrar sig i ett inlägg på sin blogg över hur det kan komma som en överraskning att Sannfinländarna motsätter sig multikulturalism.

Sebastian Tynkkynen
Bildtext Sebastian Tynkkynen
Bild: Sannfinländarna

– Det står tydligt i vårt program och man har diskuterat det många gånger tidigare, skriver Tynkkynen.

Sannfinländarnas viceordförande Juho Eerola påminner även han om att det inte är något nytt att Sannfinländarna kritiserar mångkultur. Däremot anser han att ordvalen är smaklösa.

– Man kan kämpa mot ungdomsarbetslöshet eller klimatförändringar. Till ett mångkulturellt samhälle kan man bara förhålla sig kritiskt, men man kan inte bekämpa det.

Eerola säger också att Immonens uttalande inte har splittrat partiet, åtminstone inte inom Sannfinländarnas riksdagsgrupp.