Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Immonens inlägg har missförståtts"

Från 2015
Uppdaterad 27.07.2015 17:50.
Sannfinländska valarbetare i ett tält.
Bildtext Människor har yttrandefrihet, konstaterar sannfinländare på gräsrotsnivå.
Bild: yle/Petra Thilman

Responsen från väljarna är att Olli Immonens Facebookinlägg om mångkultur med avsikt har missförståtts. Det säger Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo från Lojo som personligen inte tar ställning till inlägget.

Lojopolitikern Riikka Slunga-Poutsalo tar inte ställning till partikamratens skriverier på Facebook eftersom det inte ligger på hennes bord.

- Vi har ett sådant system i vårt parti att det är Sampo Terho som kommenterar riksdagsledamöternas bra eller dåliga uttalanden.

Terho leder den sannfinländska riksdagsgruppen.

Immonen publicerade i fredags ett inlägg på Facebook där han skriver att han drömmer om "ett starkt och tappert folk som besegrar en mardröm vid namnet multikulturalism."
Visa inlägget på Facebook

Partiet kommer att diskutera inlägget

Inlägget har väckt mycket uppmärksamhet. Immonens tankar om mångkultur har jämförts bland annat med högerextrema Anders Behring Breivik som dödade över 70 människor i två terrordåd i Norge för fyra år sedan.

Immonens inlägg kommer att diskuteras i första hand inom den sannfinländska riksdagsgruppen, bekräftar Slunga-Poutsalo. Tidtabellen är dock oklar.

Också riksdagsledamöter har yttrandefrihet

Slunga-Poutsalo är politiskt aktiv i Lojo. En del lokala partimedlemmar har tagit kontakt med henne angående Immonens Facebookinlägg.

Riikka Slunga-Poutsalo
Bildtext Riika Slunga-Poutsalo sitter bland annat i stadsfullmäktige och är vice ordförande för stadsstyrelsen i Lojo.

Responsen hon har fått är att människor har yttrandefrihet, så även riksdagsledamöter i ett regeringsparti.

På nationellt plan har det kommit respons från en person som tycker att riksdagsledamöter måste vara rumsrena.

- Responsen har varit att man med avsikt har missförstått meddelandets innehåll.

Partimedlemmar måste tänka sig för

Inom partiet måste man nu tänka väldigt mycket på hur man uttalar sig så att det inte skadar partiet, säger Riikka Slunga-Poutsalo. Hon betonar att alla partimedlemmar har rätt att ha åsikter.

- Vi kommer att diskutera hurdana termer man ska använda.

"Vi fattar sådana här beslut själva"

Immonens inlägg kommer antagligen leda till åtgärder men det är för tidigt att säga hurdana åtgärder det handlar om, enligt Slunga-Poutsalo.

- Vi fattar hellre sådana här beslut själva än att lyssna på någon order utifrån om att Immonen måste sparkas från partiet.

Diskussion om artikeln