Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Över 13 000 i kampanj mot rasism

Från 2015
Meillä on unelma evenemangets logo
Bild: Meillä on unelma

”Meillä on unelma”-kampanjen (Vi har en dröm) sattes igång efter riksdagsledamot Olli Immonens statusuppdatering på Facebook. På bara en natt har evenemanget samlat över 13 000 deltagare.

I inlägget på Facebook säger sig Olli Immonen drömma om ett Finland utan mångkulturalism. I och med inlägget föddes idén till kampanjen "Meillä on unelma", och på tisdagen kommer folk samlas på Medborgartorget i Helsingfors för att protestera mot rasism och hat.

På evenemanget kommer bland andra riksdagsledamöterna Erkki Tuomioja och Paavo Arhinmäki hålla tal. På schemat står också uppträdanden av Paleface, Anssi Kela och Maija Vilkkumaa.

Ringt samtal hela natten

En av eldsjälarna bakom kampanjen är Liisa Nassir Tolonen. Till vardags är hon lärare i kulturproduktion vid Arcada, men på sidan om engagerar hon sig så mycket som möjligt i politik både i Finland och i Sverige. Men hon är inte ensam om att organisera Meillä on unelma, med sig har Liisa flera hundra andra personer. Stiftelsen ringde upp Liisa för att fråga hur man riktigt lyckas ordna ett evenemang för över 13 000 personer på bara ett dygn?

- Det undrar vi också! skrattar Liisa. Janne Flinkkilä som också är med och ordnar har ringt runt till folk hela natten. Nu har det vänt och han blir kontaktad istället av folk som vill ställa upp och hålla tal eller uppträda på evenemanget.

Liisa Nassir Tolonen
Bild: Liisa Nassir Tolonen

"Det här är bara början"

Förväntningarna på evenemanget är ganska konkreta.

- Det finns så mycket hat i Finland nu, så personligen önskar jag att folk skulle börja fundera på vad man kan göra för att vara för öppenhet.

Liisa tror inte heller att det tar slut här.

- Det här är bara början! Sen får man se hurdana reaktionerna är. Det planeras redan liknande kampanjer i Tammerfors och Uleåborg.

Mer om ämnet på Yle Arenan