"På Twitter besvaras inga följdfrågor"
Då Twitter har blivit ett redskap för politiker att säga ifrån undviker de svåra följdfrågor, menar medieforskare Anu Koivunen. På tisdagen ordnas en demonstration i Helsingfors för dem som vill säga ifrån ute bland folk på gatan.
Olli Immonens krigiska uppmaning till kamp mot ett mångkulturellt samhälle har fått många att ta till orda – på sociala medier. Statsminister Juha Sipilä (C) meddelade på Twitter att han vill utveckla Finland till ett öppet och internationellt land, med språklig och kulturell rikedom medan finansminister Alexander Stubb (Saml) skrev, också han på Twitter, att han tycker att mångkulturalism är en rikedom.
Men det här räcker inte, säger medieforskare Anu Koivunen.
- Jag tycker att det är ironiskt att då vi tror att vi har kommit närmare politiska beslutsfattare via sociala medier så används de istället av politiker som ett sätt att undvika intervjuer.
Enligt henne har Twitter blivit ett ställe där politiker utan svåra följdfrågor kan måla upp en vacker bild av sig själva.
- Det är mycket enklare för en politiker att komma ut med rätt så intetsägande uttalanden om multikulturalism och samtidigt undvika frågor om regeringens politik eller linjedragningar i olika frågor. De använder sig av Twitter för att inte ställa upp och det tycker jag att är ett problem, det handlar ju ändå om våra viktigaste politiker.
Koivunen väntar som många andra på att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini – Finlands utrikesminister – ska kommentera Immonens uttalande, något han ännu inte har gjort.
- Dels tycker jag att han borde kommentera Olli Immonens ordförandeskap i organisationen Suomen Sisu, dels borde han kommentera om partiet faktiskt, som flera sannfinländare har kommenterat, är emot mångkulturalism så som det står i deras partiprogram. Timo Soini har mycket att förklara och det är otroligt problematiskt att han håller tyst, säger Koivunen.
På tisdagen ordnas en demonstration för ett mångkulturellt samhälle i Helsingfors. Anu Koivunen ser det här som ett bra tillfälle för dem som inte endast vill ryta ifrån på sociala medier att visa sin åsikt.
- Sociala medier ger ingen heltäckande bild av vem som är majoritet och vem som är minoritet. Att delta i en demonstration är ett sätt att visa på vilken sida man står och visa att man inte tycker att tystnad är ett alternativ.
Liisa Nassir Tolonen är en av arrangörerna för demonstrationen Meillä on unelma (vi har en dröm) som ordnas på Medborgartorget i Helsingfors med start klockan 17 på tisdagen. Hon menar att det är viktigt att säga sin åsikt på gatorna och inte bara i sociala medier.
- Att synas och höras i sociala medier är bara ett sätt av flera att visa sin åsikt. Man måste alltid komma ihåg att det inte alls är alla som läser sociala medier, det finns fortfarande en massa människor som är ute på gatorna och i sina stugor och de måste nås på andra sätt.
Själv reagerade Tolonen med ilska och förtvivlan då hon läste Olli Immonens Facebookinlägg.
- Jag kände också att jag nästan tyckte lite synd om honom då han inte riktigt har belägg för det han säger. Jag tycker det är sorgligt, det är jättesorgligt. Men framförallt tycker jag att det är fint att det här väcker så mycket tankar och engagemang, säger Tolonen.