Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indisk terrorattack direktsändes i tv

Från 2015
Indiska säkerhetsstyrkor under en väpnad attack i indiska Punjab.
Bildtext Indiska säkerhetsstyrkor under attacken.
Bild: EPA/RAMINDER PAL SINGH

Indiska myndigheter har höjt säkerheten längs Indiens gräns mot Pakistan efter att en stad i delstaten Punjab utsattes för ett väpnat angrepp av en ännu okänd grupp.

En grupp beväpnade män angrep först en buss och stormade sedan polisstationen i staden Gurdaspur i delstaten Punjab i norra Indien.

Måndagens strider mellan angriparna och indiska säkerhetsstyrkor pågick i tolv timmar vid polisstationen – och allt direktsändes i indisk tv.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Väpnad attack i indiska Punjab - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Uppgifterna om antalet döda varierade under dagen. Tidningen The Times of India uppger att elva har mist livet – fem polismän, tre civila och alla tre gärningsmän.

Oroligheterna i Kashmir sprider sig

Det är fortfarande oklart vem angriparna var. Enligt vissa uppgifter ska de ha kommit från den omstridda delstaten Kashmir som både Indien och Pakistan gör anspråk på.

Rebeller har stridit för ett självständigt Kashmir sedan år 1989, men i delstaten Punjab, som ligger söder om Kashmir, har det varit relativt lugnt.

Angriparna misstänks komma från den pakistanska delen av Kashmir eller själva Pakistan.

Pakistan fördömde attacken strax efter att intermezzot var över. Om indiska myndigheter hittar bevis på att gärningsmännen var från Pakistan väntas det anstränga ländernas relationer.

Polisen hittade tidigare bomber på järnvägsspår i närheten av staden, vilket i sin tur ledde till att all tågtrafik stoppades.