Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Packalén: Norgekoppling avgör Immonens öde

Från 2015
Uppdaterad 27.07.2015 17:38.
Omvalda riksdagsledamoten Tom Packalén på Sannfinländarnas valvaka i Helsingfors.
Bildtext Sannfinländaren Tom Packalén.
Bild: Lehtikuva

Allt fler av den omsusade Olli Immonens partifränder öppnar för att utesluta honom ur Sannfinländarna efter hans utspel mot mångkulturalism på sin Facebooksida.

De sannfinländska riksdagsledamöterna Vesa-Matti Saarakkala och Tom Packalén kräver båda att Immonen förklarar sig gällande sina ordval och också tidpunkten för inlägget som publicerades nära fyraårsdagen för terrordåden i Norge.

- Det hela är en enda stor röra och nu måste den nystas upp. Immonen måste förklara om det är fråga om något slags missförstånd, säger Immonens partikamrat Tom Packalén.

Vesa-Matti Saarakkala säger till Helsingin Sanomat att han tar avstånd från skriverierna av två orsaker. För det första är Immonens språkbruk opassande för en riksdagsledamot. Det kan enligt Saarakkala leda till att exempelvis unga får fel uppfattning om vad som är tillåtet och vad som inte är det.

För det andra hämmar det möjligheterna till en saklig diskussion om mångkulturalismens och invandringens negativa sidor, säger Saarakkala.

Kan få ödesdigra följder för Immonen

Tom Packalén säger att han inte är förvånad över uppståndelsen kring Immonens skriverier men han väntade sig inte heller en sådan här text av honom. I ett öppet brev till Immonen skriver Packalén att han inte vet vad som är tanken med inlägget men att slutresultatet är förfärligt (kammottava).

”Du har skadat både partiets och Finlands rykte med dina skriverier”, skriver han.

Packalén reagerar främst på tidpunkten för inlägget och betonar att man inte behöver vara paranoid för att dra fel slutsatser.

- Om tidpunkten var vald för att sammanfalla med årsdagen av händelserna i Norge så har jag nog svårt att se att Immonen skulle kunna fortsätta inom partiet, säger han.

Enligt Packalén representerar inlägget inte på något sätt Sannfinländarnas linje och om det finns en Norgekoppling tror han inte att Immonen kan räkna med något stöd från den sannfinländska gruppen.

Diskussion om artikeln