Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Mögelhusets nya invånare

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 14:13.
Provtagning av mögelskadat hus
Bildtext Ett mögeldrabbat hus kräver omfattande reparationer för att bli beboeligt

Två saker sker när man drabbas av mögel i sitt hem. Först blir man sjuk, sedan kraschar ekonomin. Så kan man sammanfatta det TV-program om mögelhus som jag gjorde i vintras.

Ett trevligt, litet egnahemshus i Borgå stad blev ett exempel hur illa det kan gå. Berättelsen får nu en fortsättning i och med nya invånare i huset.

Huset köptes av en dam i Borgå på sommaren 2013. Snart efter att ha flyttat in med sin son insåg hon att det fanns en del fel i byggnaden, bland annat var golvet väldigt snett. Golvet visade sig vara det minsta av alla problem.

Allvarliga konstruktionsfel kommer fram

Efter att ha bott en tid i det nya hemmet blev mor och son sjuka på ett sätt som tydde på mögel i huset. Byggnaden granskades av både professionella husbesiktare, mögelhundar och prover skickades till labbet på Arbetshälsoinstitutet. Det fanns både allvarliga konstruktionsfel och fuktskador och mögel. Laboratorieanalysen var kuslig läsning – alla gränsvärden överskreds med råge.

Hälsoinspektören förklarar huset obeboeligt

Ägaren tog kontakt med hälsomyndigheterna i Borgå stad. Hälsoinspektören granskade huset i juli 2014 och konstaterade att huset är obeboeligt. I hälsoinspektörens protokoll sägs bland annat att om huset ska tjäna som människoboning igen bör det göras omfattande reparationer, allt skadat material ska ersättas med nytt och under reparationen måste man se till att de som utför den ska skyddas från det skadliga dammet.

Köpet hävs – pengarna tillbaka

Damen som hade köpt fastigheten hade redan innan granskningen flyttat ut med sin son på grund av de symptom de hade. Nu ville hon ha pengarna tillbaka. Hon försökte först reklamera, men krävde till slut i Östra Nylands tingsrätt både skadestånd och en hävning av köpet. Säljaren och köparen gjorde sedan efter förhandlingar upp i godo och undertecknade ett avtal om att köpet hävs.

Båda parter var enligt avtalet överens om att det handlade om den typ av kvalitetsfel i fastigheten som beskrivs i Jordabalkens andra kapitel, paragraf 17, som ger köparen rätt att häva köpet och också få ersättning för sin skada. Avtalet gjordes i februari 2015.

Nya invånare i huset

I slutet av juli råkar jag köra förbi huset och ser nya gardiner i fönstret och en ung kvinna stå på gården. Jag stannar bilen, går fram till kvinnan och frågar om hon bor i huset.
Hon berättar att hon har flyttat in med sina två barn för en månad sedan. Hon verkar inte ha en aning om att huset har förklarats obeboeligt av hälsovårdsmyndigheterna men ska nu börja reda ut saken.

Samtal till hälsoinspektören

Tillbaka på redaktionen ringer jag hälsoskyddet i Borgå stad. Jag frågar om de har gjort en ny granskning av huset, efter den som gjordes den 17.7.2014 och vid vilken man konstaterade fukt- och mögelskador. Svaret är nej - ingen ny granskning har gjorts.

Till slut tar jag kontakt med hyresvärden, ägaren till huset. Han svarar i telefon men strax efter att jag presenterar mig bryts samtalet. Trots upprepade försök, både per telefon och e-post får jag inte tag på honom på nytt.

Vi kommer att fortsätta att följa med fallet.