Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snart blir det kål i Robbes Lilla Trädgård

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 09:01.
Robert Jordas.
Bildtext Hösten blir lite lugnare för växthusägare Robert Jordas i Lappträsk.
Bild: Yle/Hanna Othman

I höst satsar Robbes Lilla Trädgård på olika kålsorter. Snart kan man göra sig en smoothie på grönkål från Lappträsk.

I Robbes Lilla Trädgård i Lappträsk är det grönt så det förslår. Växter i olika storlekar trängs på odlingsborden och i bakgrunden kan man höra ett ljud som påminner om skränande fåglar. Det är inte några småfåglar som sitter och piper utan ett ljudsystem som för oväsen för att hålla fåglarna borta från växthuset.

Robert Jordas berättar att trädgården har en ganska normal sommar bakom sig, eventuellt har den varit lite lugnare på grund av det tråkiga sommarvädret.

– Folk har kanske inte grillat och ätit så mycket grönsaker som vanligt, säger han.

Nu är det basvaror som har störst åtgång, alltså vanliga grönsaker.

– Folk äter inte så mycket på restaurang just nu, man har semester och är ute på stugan. Varorna för restauranger och storkök ökar säkert i höst.

Det kalla och regniga sommarvädret har påverkat frilandsodlingen, säger Rober Jordas. Konkurrensen mellan växthusgrönsaker och frilandsgrönsaker har inte varit så stor som den vanligtvis brukar vara på sommaren.

Mycket transporteras till Borgå

Efter att salladen har åkt iväg på ett transportband från odlingsbordet till förpackningshallen, transporteras den vidare till återförsäljning. Största delen av grönsakerna hamnar i Borgå, men en del säljs till partiaffärer i huvudstadsregionen. Dessutom säljer Robbes Lilla Trädgård också en del grönsaker till Stockholmsregionen.

Robert Jordas tycker att produktutveckling är roligt.

– Vi försöker utveckla sådant som man har hört att folk vill ha och sådant som man tänker sig att skulle vara en fin produkt.

Sommarens nyhet har varit den lilla odlingslådan. Det är en låda med sex olika örter som man kan odla vidare eller äta upp genast.

– Vi gjorde en liten trädgård så att alla i hela Finland skulle kunna ha en egen trädgård, säger han.

Kål är pop

I höst blir det aktuellt med olika kålsorter. Speciellt grönkål har blivit trendigt då folk gärna gör egna smoothier fullproppade med vitaminer.

– Grönkål får vi på marknaden till hösten och nu håller vi på och testar olika kålsorter, färger och kombinationer.

Det är viktigt att veta vad kunderna är ute efter och dessutom att fundera på vilka grönsakssorter som fungerar att odla. Att utveckla nya produkter är ett arbetsamt projekt.

– Det tar sex veckor från sådd till skörd. Misslyckas det måste man börja om från början.

Dessutom ska allting klaffa med förpackningar och annan teknik som finns i växthuset.

Basgrönsaker

Trenderna inom grönsaksodling byts ut i en maklig takt, säger Robert Jordas.

– Vi försöker vara aktiva och se vad folk vill ha. Visst kommer det hela tiden nya sorter, men vanliga trädgårdar håller sig till sina produkter och tar inte så lätt in nya sorter. Det handlar ganska långt om basgrönsaker.