Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sofie Lybäck satsade på plan A

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 16:21.
Sofie Lybäck är skådespelare
Bildtext Sofie Lybäck är skådespelare och aktuell med pjäsen Mitt hjärtas hem.

Sofie Lybäck har hela sitt liv varit intresserad av att stå på scenen. Hon studerar för tillfället på East 15 Acting School i London och på hemmafronten är hon aktuell med teaterpjäsen Mitt hjärtas hem.

Sofie Lybäcks teaterintresse började när hon var med i Torgare sommarteater i Kronoby vid åtta års ålder. Sofie spelade då en flicka vars pappa blev misshandlad av ryssar.

- Det var den första gången jag producerade riktiga tårar på scenen för jag var så tagen av upplevelsen. Jag blev ordentligt inkastad i teatervärlden, säger Sofie.

Därefter började hon musicera och dansa och efter ett tag hittade Sofie ungdomsföreningsverksamheten. Hon sökte sig till många olika formers uppträdanden.

- Jag ville hitta ett sätt kommunicera och utveckla mig själv genom olika konstformer.

Redan i gymnasiet visste Sofie att det var en tuff bransch hon gett sig in på.

Siri Fagerudd och Sofie Lybäck spelar i pjäsen Mitt hjärtas hem.
Bildtext Sofie Lybäck spelar Prospero i pjäsen Tempest (Stormen) av Shakespeare.

- Studiehandledaren sade skämtsamt i gymnasiet att det var störst arbetslöshet inom konstyrket och svårast att komma in på skolorna.

Sofie trodde aldrig hon skulle kunna försörja sig genom att dansa och spela teater. Hon hade alltid en plan B.

- Plan A kräver arrangemang och mål. Man måste vara redo att lägga ner väldigt mycket tid, säger Sofie.

Efter studenten såg Sofie en annons om att de sökte en statist till Wasa Teater. Hon fick jobbet och jobbade på teatern samtidigt som hon studerade i Vasa. Hon började att studera till sjukskötare och därefter sökte hon sig till pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi i Vasa.

- Efter en tid märkte jag att plan B inte förgyller mig. Jag kände att jag måste satsa på plan A. Så jag började satsa allt på teatern, säger Sofie.

Göteborg och London

Efter dryga tre år på Wasa Teater så sade några av Sofies svenska kollegor att hon borde söka in till Performing Arts School i Göteborg. Efter avklarade studier i Göteborg var Sofie hemma i Vasa några år och gjorde olika föreställningar. Men hon kände att något fattades.

- Jag har alltid varit intresserad av att studera på ett universitet och ville ha en magister i min utbildning. Jag hade ju en kandidatexamen från Göteborg. Så jag sökte till East 15 Acting School i London.

Det är svårt att komma in till skolan och Sofie blev lycklig när hon kom vidare till steg två. Ännu lyckligare blev hon när hon kom vidare till steg tre och överlycklig blev hon när slutbeskedet kom.

- Det var en overklig situation när jag fick beskedet att jag blivit antagen till skolan, säger Sofie.

Trots intensiva studier med långa skoldagar tycker Sofie om situationen. Hon har för tillfället studerat ett år och har ett till på kommande.

- Det kommande året blir mera praktiskt. Vi kommer att göra fyra föreställningar på West End i London, säger Sofie.

Sofie Lybäck spelar Prospero i pjäsenTempest (Stormen) av Shakespear
Bildtext Siri Fagerudd och Sofie Lybäck spelar i pjäsen Mitt hjärtas hem.

Torgare sommarteater återuppväcks

På hemmafronten grundade Sofie och Isa Lindgren-Backman teatergruppen Hjonteatern. Ett av deras mål var att återuppliva Torgare sommarteater i Kronoby som hade varit nerlagt i tjugo år.

- Efter mycket funderande så bestämde vi oss för att göra en pjäs på Signe Strömborg. Signe Strömborg var Kronoby Folkhögskolas första kvinnliga rektor, och även Finlands första, säger Sofie.

Manuset till pjäsen skrev Sofie och Isa tillsammans med Frank Skog. Skådespelarna som medverkade var både gamla teaterrävar och yngre förmågor.

- Förra årets produktion var en kombination av skräckblandad förtjusning från början till slut. Vi siktade mot månen men nådde till slut stjärnorna, säger Sofie.

I teatern spelar Sofie huvudrollen och gestaltar Signe Strömborg. Hela produktionen består av cirka 40-50 personer.

- När man skrivit manus, koreograferar och själv spelar huvudrollen blir det väldigt många trådar att hålla i. Men på något sätt har allt gått runt, säger Sofie.

Pjäsen om Signe Strömborg hade premiär den 21 juli och deras sista förställning är tisdagen den 4 augusti. Ledigt får Sofie några veckor i augusti. Sen blir det att fortsätta studierna i London.