Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hoppet inte förlorat för skörden

Ax på fältet.

Trots det regniga och kyliga vädret ser det inte helt hopplöst ut för skörden. Den blir ungefär tre veckor försenad men det är ingen katastrof, menar jordbrukare Henry Wikholm i Borgå.

Henry Wikholm
Bildtext Arkivbild av Henry Wikholm.

Skörden ser ut att bli ungefär tre veckor försenad men trots det är hoppet inte förlorat för de östnyländska jordbrukarna.

– Det ser dåligt ut för kornet som drunknade i våras, men vetet och havren ser bra ut, säger Henry Wikholm som är jordbrukare i Kulloby i Borgå.

Wikholm har själv inte sått något på hösten men han känner andra jordbrukare som gjort det. En stor del av höstsådden har lyckats bra. Lite högre upp i landet och i vissa regioner finns däremot en hel del gulnade grödor på åkrarna.

Skörden blir lite mindre

Hur har regnen och det svala vädret påverkat skörden?

– Man ser nog tydligt att skörden inte mår som den ska. Som det nu ser ut blir skörden ungefär en femtedel mindre.

Nuläget skvallrar ganska bra om hur stor skörden kommer att bli. Den blir åtminstone inte större, menar Wikholm. Snarare är det så att den minskar om det råkar hända något oväntat.

För att skörden ska bli så bra som möjligt borde det bli så kallat semesterväder, det vill säga värme och inget regn.

Kan skörda i slutet av augusti

När tror Wikholm att han kan börja skörda?

– Det jag sådde tidigt blir nog till slutet av augusti och den huvudsakliga skörden till mitten och slutet av september, säger Wikholm.

För tillfället är spannmålet så grön att det inte riktigt finns någon chans för Wikholm att kunna tröska tidigt. En radikal väderförändring, det vill säga en värmebölja, kan ändå försnabba processen en aning.