Stensböle gård speglar herrgårdslivet på 1800-talet
Stensböle gård i Borgå är en väl gömd hemlighet. Huset är som frusen i tiden och rummen speglar det typiska herrgårdshemmet på 1800-talet. Svenska litteratursällskapet (SLS) äger gården och är rädda för att slitage skulle förstöra det värdefulla arvet.
Det finns skriftlig vittnesbörd ända från början av 1300-talet om Stensböle gård. Det gamla gårdscentret ligger en bit bort från den nuvarande huvudbyggnaden, på en bergsklack med många stenar. Det har spekulerats i att de många stenarna har gett gården sitt namn.
I början av 1800-talet ville ägarna ändå ha havsutsikt och då flyttades huvudbyggnaden dit där den står idag. Den färdigställdes år 1815. I dagens läge ser man knappt något vatten från huset, eftersom vassen har vuxit i Stensbölefjärden och landhöjningen har gjort sitt.
Svenska litteratursällskapet fick gården som donation år 1990. Huset var då i gott skick. Den sista invånaren, Gunvor Wallensköld, bodde kvar ända till sin död år 1997. Huset är nu ett museum och ser precis ut som då hon lämnade det. Allt är orört.
– Egentligen ser här ut som det gjorde redan då Gunvor och hennes man Edvard Wallensköld flyttade hit i början av 1930-talet, för efter det gjordes det väldigt få förändringar, berättar intendent Henrik Degerman.
Men då paret flyttade in satte man in centralvärme, vatten, avlopp, elektricitet och linoleummattor på golvet. Man tapetserade om och flyttade på en del tavlor. Tavlor finns det ett enormt antal av i huset, dels för att många av familjemedlemmarna var aktiva konstnärer. Stensböle gård är gammal släktgård för familjen Rotkirch.
De två äldsta tavlorna är från 1500-talet. Det är två bataljmålningar tagna som krigsbyte från München under det trettioåriga kriget.
Henrik Degerman har varit intendent för Stensböle gård ända sedan den övergick i litteratursällskapets ägo. Han har under åren visat runt många grupper i huset och fått höra många historier.
Han har bland annat fått höra skvaller om att nationalpoeten J. L. Runeberg skulle ha träffat sina älskarinnor på Stensböle gård, han var god vän med Bernt Rotkirch, ägaren av gården. Å andra sidan vet man att frun Fredrika Runeberg var god vän med Bernts fru Mimmi Rotkirch och att kvinnorna ofta bytte blomstersticklingar sinsemellan.
Oftast är det grupper med Borgåbor som vill besöka Stensböle gård. Tidigare fanns det fortfarande många som mindes paret Wallensköld, men de blir allt färre i antal. SLS gör på inget sett reklam för huset, till exempel finns det ingen vägskylt från Bjurbölevägen in till gården. Om någon grupp ändå har varit intresserad av att göra ett besök så har man försökt få tidtabellerna att gå ihop, intendent Henrik Degerman är den som man ska kontakta.

Värmen är påslagen i huset året runt trots att ingen bor där. Både ute och inne finns det övervakningskameror och vid ingången en alarmport.
– Det hade kunnat bli väldigt kostsamt för Svenska litteratursällskapet att hålla gården i skick, men som tur lyckades vi få en stor del av skogen kring gården fredad, säger intendent Henrik Degerman.
I donationen till SLS ingick 600 hektar skog. Då 500 hektar av den fredades betalade staten ut en engångsersättning och med dess avkastning håller SLS gården flytande.

Stensböle gård speglar herrgårdslivet på 1800-talet
”Östnyländska herrgårdar” är en serie som går i God morgon Östnyland på Radio Vega under sommartisdagar. Den 28.7 stod stiftelseägda Stensböle gård i turen att presenteras.