Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvevlax kyrka får ny fason

Från 2015
Kvevlax kyrka är inpaketerad
Bildtext Kvevlax kyrka är inpaketerad medan fasad och tak renoveras
Bild: Yle/Roger Källman

I Kvevlax i Korsholm pågår som bäst en omfattande renovering av kyrkan. Fasad och tak får ny fason, dessutom förbättras brandskyddet.

- Utsidan av kyrkan renoveras, dessutom renoveras bårhuset och klockstapeln, säger Roger Österåker.

Invändigt renoverades kyrkan år 1991, så insidan åtgärdas inte denna gång. Däremot monteras ett sprinklersystem i innertaket.

Målningsarbetet har dragit ut på tiden på grund av det fuktiga vädret, men nu har det kommit igång och torde blir klart inom tidtabellen. Linoljefärgen som används kan kräva upp till sju dygn torktid mellan strykningarna.

Roger Österåker och Fjalar Möuts.
Bildtext Roger Österåker och Fjalar Möuts.
Bild: Yle/Roger Källman

Trots den omfattande renoveringen har kyrkan kunnat användas normalt under sommaren. Enda begränsningen är att Kvevlax kyrka i år inte har fungerat som vägkyrka.

Renoveringen av kyrkan ska vara klar i oktober.

Brandskyddet förbättras

Klockstapeln får nu också en ny funktion, då den får inhysa en sprinklercentral. Från centralen pumpas - om en eldsvåda bryter ut - vatten till det sprinklersystem som monteras i kyrkans innertak.

- I samband med takrenoveringen var det ett utmärkt tillfälle att få sprinkleranläggningen monterad, säger Fjalar Möuts.

Kyrkans gamla vattenledning är en vanlig 40-millimeters ledning och betjänar några toaletter och handfat. Det räcker inte till att mata sprinklersystemet, som fordrar minst 90 millimeter diameter.

- Vi tog i ordentligt och drog en 110-millimeters, säger Möuts.

Det är moderna sprinklers som monteras. I stället för att vid brand dränka lokalen i vatten, så sprider de en fin dimma som kväver elden.

- Det är så att de ska vara skonsammare mot inredningen, säger Österåker.

Nästan hundraårigt plåttak

Även taket får sig en grundrenovering. Det gamla plåttaket var amerikanskt, av märket Apollo, en galvaniserad plåt som monterades på 1920-talet.

- Det var i förvånansvärt bra skick, säger Möuts.

Det var inte för plåtens skull som takrenoveringen görs, utan för att åtgärda problemet med brist på ventilation. Den saknades helt, vilket har orsakat problem bland annat år 2011.

- Vi hade is på utsidan av kyrkan. Snön smalt och fukten slapp inte bort utan sökte sig längs med taket. Det blev "isbark" på väggarna.

Den plåt som nu läggs på taket är dubbelfalsad, förklarar Roger Österåker. Den gamla, enkelfalsade, kunde läcka.

- Det kunde vara meterstjock snö i girarna, som blev till is av värmen underifrån. Då den smalt sökte sig fukten in i girarna, säger Möuts.

Kvevlax kyrka byggdes i slutet av 1600-talet. Den förstorades till sin nuvarande form åren 1794-95.