Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdoğan: Fredssamtalen med PKK är över

Från 2015
Uppdaterad 28.07.2015 17:12.
Recep Tayyip Erdoğan
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger att det är omöjligt att fortsätta fredsförhandlingarna med PKK-gerillan.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Representanter för Natos 28 medlemsländer samlades på tisdag till ett extra möte i Bryssel för att diskutera Turkiets flygangrepp. Samtidigt meddelade Turkiets president att fredsprocessen med den kurdiska PKK-gerillan är avslutad.

Turkiet kallade samman mötet efter att landet inledde flygräder mot terrorgruppen IS och kurdiska mål i Syrien och Irak.

Motivet bakom de turkiska räderna har ifrågasatts. Kurdiska aktivister har sagt att de turkiska flygräderna mot IS bara är ett svepskäl för Erdoğan att slå till mot PKK.

Nato står vid Turkiets sida

Turkiet bad under mötet inte om militärt stöd från de övriga medlemsländerna. Mötet handlade istället om varför Turkiet nu valt att gå åt terrorgruppen Islamiska staten. Den turkiska regeringen har länge kritiserats för att den inte tagit tag i hotet från jihadisterna.

Flygangreppen inleddes efter ett blodigt bombdåd i Suruç som krävde 32 människoliv. IS meddelade att de låg bakom dådet.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa vid en presskonferens i samband med tisdagens möte att det var rätt tidpunkt för medlemsländerna att samlas och diskutera det oroliga läget vid Turkiets, och samtidigt också Natos, gränser.

- Nato följer noga med utvecklingen i regionen och står vid Turkiets sida, sa Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bildtext Jens Stoltenberg vid tisdagens möte i Bryssel.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Flera länder uppmanade ändå Turkiet att inte riskera fredssamtalen med kurderna genom att använda onödigt våld.

"Fortsatta fredsförhandlingar omöjliga"

Samtidigt meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan på tisdag att det är omöjligt att fortsätta fredsförhandlingarna med PKK-gerillan.

Erdoğan sa under en presskonferens att Turkiet inte kan fortsätta förhandla med grupper eller personer som hotar landets nationella enighet.

Turkiet anklagar PKK för att de senaste dagarna ha utfört attacker mot turkisk militär och polis som krävt flera dödsoffer. PKK har erkänt att de tagit livet av i alla fall två turkiska poliser.

PKK meddelade på lördagen att de inte tänker fortsätta förhandla med den turkiska regeringen eftersom landet började bomba kurdiska mål.

Erdoğan var själv med och startade fredsprocessen för tre år sedan.

Kurderna i Turkiet har kämpat för ett autonomt område sedan 1980-talet. Turkiet anser att Kurdistans arbetarparti PKK är en terrororganisation.

Diskussion om artikeln