Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu ska även plasten återvinnas

Från 2015
Tuula, som inte vill framträda med efternamn, anser att det är nödvändigt för en bättre värld att samla in plast för återvinning.
Bild: YLE/Malin Karlberg

Vid årsskiftet ska det i Västnyland finnas ekopunkter för insamling av hårdplast. De västnylänningar som Yle Västnyland har pratat med ser fram emot möjligheten till återvinning.

Det är ännu inte bestämt var kärlen för plastinsamling ska placeras i Västnyland.

I hela landet ska det vid årsskiftet finnas 500 ekopunkter för plastinsamling.

- En sak som är klar är att många av insamlingsplatserna kommer att finnas i närheten av butiker och köpcentra, säger Peter Rasmussen som är utvecklingsdirektör vid Finlands returplast.

Ekopunkt i Karis centrum.
Bildtext Till återvinningspunkten i Karis centrum kan man nu föra bland annat förpackningsglas.
Bild: YLE/Malin Karlberg

Att återvinna hushållets plastavfall är inte obligatoriskt. Man kan alltså inte straffas om man låter bli.

En del kommer sortera, andra inte

Kalle Arhippainen och Henry Wickström tycker det är bra att det kommer insamlingspunkter för plast så att skärpet inte slängs i naturen.

Kalle Arhippainen och Henry Wickström tycker att det är bra att det kommer insamlingspunkter för plast så att skräpet inte slängs omkring i naturen.
Bildtext Kalle Arhippainen och Henry Wickström.
Bild: YLE/Malin Karlberg

Tarja Flood tycker det lönar sig att återvinna plast.

- Jag har fyra barnbarn och jag hoppas de kan få växa upp i en ren värld.

Sandra Eriksson tror att plastsorteringen handlar mycket om attityder.

- Jag tror att det kommer finnas både de som återvinner plast och de som inte gör det.

Sandra Eriksson hoppas att attityderna till plaståtervinning kommer att vara positiva.
Bildtext Sandra Eriksson.
Bild: YLE/Malin Karlberg

Smöraskar och tvättmedelsflaskor

Plastförpackningar från olika livsmedel lämpar sig för återvinning. Bland annat yoghurtburkar, smöraskar och ost- och färdigmatsförpackningar kan föras till insamlingskärlet. Så även olika flaskor, kanistrar och burkar gjorda av plast.

- Eftersom insamling av hushållens plastavfall är nytt i Finland ska utförlig information ges innan årsskiftet, säger Rasmussen vid Finlands returplast.

- Jag har tre barnbarn som växer och för att ge dem en ren miljö är jag beredd att samla hushållsplasten för återvinning, säger Tarja Flood.
Bildtext Tarja Flood tycker det lönar sig att återvinna.
Bild: YLE/Malin Karlberg

Tvättade askar samlas in

Plast som återvinns ska vara tomt på innehåll, det ska sköljas och vara torrt. Orsaken till det här är att orenheter, till exempel mat- eller tvättmedelsrester, annars kan utgöra en risk för hygienen.

- Orenheter orsakar hygienproblem på insamlingsplatserna och försvårar hanteringen av plasten vid återvinningsanläggningen, säger Rasmussen.

När kärlen för plast har tömts kommer materialet att transporteras till företaget Ekokems anläggning i Riihimäki. I anläggningen för plaståtervinning sorteras plasten i olika plastkvaliteter med hjälp av infraröd teknik.

Materialet tvättas och granuleras, det vill säga mals till små plastkorn. De bästa delarna av plastgranulatet kan säljas vidare och användas till nya produkter.

Av plastgranulat tillverkas oftast inte liknande saker som ursprungsprodukten. Granulatet kan bland annat användas till sopsäckar, tekniska plastprodukter, betongkonstruktioner och häststängsel.

Plastproducenternas ansvar

Insamling och återvinning av plast inleds på grund av de ändringar som gjorts i avfallslagen.

Enligt lagen ska plastproducenter se till att återvinningen fungerar, och därför är det producentorganisationen Finlands Returplast som driver insamlingsprojektet.

Arbetet med att bygga ekopunkter har Finlands Returplast lagt ut på entreprenad.

Därmed är det Finlands Förpackningsåtervinning RINKI i samarbete med Rosk n’ Roll som sköter om plastinsamlingsbehållarna i Västnyland.

Diskussion om artikeln