Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tusentals människor för mångfald och tolerans

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Meillä on unelma demonstration
Bildtext Demonstranter på Medborgartorget.

Närmare 15 000 människor deltog i "Meillä on unelma"-kampanjens demonstration i Helsingfors. Demonstrationen uppmanade till tolerans i samhället och stöd för ett mångkulturellt Finland.

Medborgartorget i centrala Helsingfors förvandlades i dag, den 28 juli 2015, till en arena för mångkultur och ett öppet Finland. Nästan 15 000 människor deltog i evenemanget som ordnades av arrangörerna bakom "Meillä on unelma"-kampanjen ("Vi har en dröm").

Kampanjen är en motreaktion till Sannfinländarnas riksdagsledamot Olli Immonens uttalande på Facebook.

Demonstrationen fick snabbt stort stöd i sociala medier. Janne Flinkkilä och Liisa Nassir Tolonen var några av de många som hjälpte till att ordna evenemanget och som står bakom "Meillä on unelma"-kampanjen.

Meillä on unelma demonstration
Bildtext Flera tusen människor var på plats.

Artister, tal och en hälsning från republikens president

Meillä on unelma demonstration

Ett stort antal kända finska artister, politiker, idrottare och religiösa figurer deltog i evenemanget.

På plats fanns till exempel musikerna Anssi Kela, Maija Vilkkumaa, Musta Barbaari och Prinssi Jusuf, kolumnisten Maryan Abdulkarim, komikern Ali Jahangiri och politikerna Erkki Tuomioja, Ozan Yanar samt Fatbardhe Hetemaj. Hela evenemanget inleddes med en hälsning från republikens president Sauli Niinistö.

Som en sommarfestival

Stämningen på medborgartorget var minst sagt väldigt glad och ivrig, och kändes mer som en sommarfestival än en demonstration.

Människor i alla åldrar och av alla kön och bakgrund var på plats. Många hade tagit med sig allt från den finska flaggan och regnbågsflaggan till stora banderoller med olika slagord.

Mer tolerans och öppenhet var deltagarnas budskap

Meillä on unelma demonstration
Bildtext Anna, Ana och Maria var med och demonstrera.

Kompisarna Anna, Ana och Maria bestämde sig för att komma till demonstrationen främst eftersom ämnet är viktigt för dem, men också på grund av all uppmärksamhet evenemanget fått i sociala medier.

Enligt dem borde samhället också satsa på ungdomar, både med finländsk och utländsk bakgrund, så att alla kan tillsammans bilda ett bättre gemenskap.

Kompisarnas framtida Finland är öppet, tolerant och ett ställe där alla är lika värda och får vara sig själva.

Meillä on unelma demonstration
Bildtext Emilia, Toni och Päivi var på plats för framtidens skull.

Emilia, Toni och Päivi hade också kommit till Medborgartorget för att delta i demonstrationen.

Genom att delta i dagens evenemang ville Toni, Päivi och Emilia protestera mot rasism och den negativa bilden av mångkultur som de tycker att medierna målar upp.

Gänget var positivt överraskat över antalet människor som deltog i demonstrationen och de hoppas på att framtidens Finland kommer att vara internationellt, kreativt och öppet.