Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen Scorpions-feber i Jakobstad ännu

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 07:54.
Scorpions.
Bild: Marc Theis

På måndag kväll blev det klart - tillstånden är i skick och Scorpions kommer att få spela i Jakobstad på lördag. Men någon riktig hype kring det tyska rockbandet verkar staden inte ha drabbats av.

Folk verkar tycka att det är trevligt att något händer, men just Scorpions imponerar kanske inte.

- Nej, jag ska inte på konserten. Det är dyrt och Scorpions har aldrig legat nära mitt hjärta. Kul att de ordnar, men det är inte något jag vill fara på, säger Simon Grundvall.

Wind of Change och Rock you like a Hurricane och några låtar till minns man, men resten är borta, enligt Mathias Enell.

- Vi "youtubade" när det blev tal om att de ska hit. De har haft ganska stora hitar, men det räcker inte. Och när man kommer till Jakobstad brukar det innebära att karriären kanske inte är riktigt på frammarsch längre, kanske det börjar vara på sista versen.

Läderbyxor och ballader

Rainer Rintala har ännu inte bestämt sig om han ska gå på konserten. Men för staden är det en vinst, enligt Rintala.

- Det här är en liten stad, och de väntar väl 7000. Det är ett ganska sakta ställe annars så det är ett stort plus de orkar arrangera.

Erik Nyberg har skaffat biljett.

- Jag var också på Toto för två år sedan. Det är stämningen man söker. Jag tycker det kunde vara en storkonsert varje år. Det livar upp staden.

Anna Ekström såg bandet i Vasa för ungefär 10 år sedan.

- De har sina läderbyxor och orkar gå an på scenen. De hör till de banden som gör bra livekonserter. Deras jättefina ballader och sedan då de ger på med de här rockiga låtarna. Det är bra blandning, säger Ekström.

Akta gräset och banorna

Det stora jobbet inför konserten börjar på allvar på onsdag. Då börjar arrangören East Way Live bygga scenen. På torsdag ska 20 talkojobbare täcka gräsmattan med skivor.

- Vi kom sent igång, det blir säkert bråttom. Men onsdag och torsdag är det full aktivitet här, säger underhållsmästare Hasse Thel på staden Jakobstad.

Thel har gett order om att banorna ska täckas med skivor. De ska klara trycket bra. Mer osäker är han för gräsets del.

- Vi har sprutat med ett medel som gör att det ska tåla att bli övertäckt. Det blir ju mörkt men växer ändå. Ända till onsdag klipper vi det så kort som möjligt.

Jämfört med då FF Jaro ordnade konserten med Toto för ett par år sedan har förberedelserna kommit igång sent, enligt Thel. East Way Live och deras dotterbolag sköter en hel del själva. Thel tar förberedelserna med ro.

- Man kan inte ta någon större stress. Vi tar det timme för timme. Huvudsaken är att anläggningarna hålls i skick, att inget förstörs. Eget folk ska köra maskinerna. Vi måste vara försiktiga både med löparbanorna och gräset.

Omfattande process överraskade

Alla tillstånd var klara först på måndagen. Det kan bero på att arrangörerna överraskades av hur omfattande processen i Jakobstad måste vara.

- Jag tror de är vana med större arenor där det redan finns vissa tillstånd. Vi har inte det eftersom den här planen är menad för idrott, och man söker skilt för varje tillställning, säger idrottsdirektör Tove Jansson i Jakobstad.

Det var åtgärdstillståndet som var försenat. Det ska finnas för att man ska få bygga scen, utskänkningstält och täcka gräset.

- Och har man inte det får man inte hälsomyndigheternas lov, inte räddningsmyndigheternas lov, inte polisens lov. Allt hänger på åtgärdstillståndet, säger Jansson.