Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk tandläkare sköt Zimbabwes mest berömda lejon

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Lejonet Cecil var känd för sin svarta man - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En amerikansk tandläkare är nu föremål för internationellt raseri efter att han utpekats som den som sköt ihjäl det mest berömda lejonet i Zimbabwe – lejonet Cecil.

De zimbabwiska safariarrangörernas samarbetsorganisation höll en presskonferens på tisdagen och avslöjade då att det var den amerikanske tandläkaren Walter J. Palmer som tog livet av lejonhannen Cecil i början av juli.

Palmer har hunnit återvända till USA, men två av hans zimbabwiska medhjälpare har gripits och kommer att ställas inför rätta.

Palmer har låtit meddela genom en amerikansk PR-byrå att han inte hade en aning om att lejonet han fällde var en lokal favorit och del av forskningsstudier. Han säger sig ha förlitat sig på sina lokala guiders expertis.

- Jag ångrar djupt att den aktivitet som jag älskar och utövar ansvarsfullt och lagenligt resulterade i lejonets död, säger Palmer i uttalandet.

Palmer har dömts för jaktbrott tidigare.

Cecil hittades flådd och utan huvud

Den 13-årige lejonhannen Cecil med sin kännspaka svarta man levde i nationalparken Hwange, där han var en av de största attraktionerna.

Palmer och hans medhjälpare körde in i parken, spårade upp Cecil och band ett dött djur vid sin bil för att lura Cecil ut ur parken. Palmer ska sedan ha skjutit Cecil med armborst utan att han lyckades fälla djuret. Därefter jagade de det skadade lejonet i 40 timmar innan de sköt det med gevär.

Lejonet flåddes och halshöggs. Huvudet har inte återfunnits.

- Det sorgligaste nu, när Cecil är död, är att hans efterföljare Jericho kommer att döda Cecils sex ungar för att själv para sig med Cecils honor. Det är normalt lejonbeteende, säger Johnny Rodrigues, chef för Zimbabwe Conservation Task Force till CNN.

Dömd för att ha skjutit en svartbjörn

Enligt amerikanska medier betalade Palmer 50 000 dollar – över 47 000 euro – för att få fälla lejonet.

År 2008 ska Palmer ha dömts för att ha skjutit ihjäl en svartbjörn i Wisconsin och ljugit om var han dödade björnen.

Palmer har en tandläkarmottagning i Minnesota, men han har inte dykt upp på mottagningen sedan hans namn avslöjades av myndigheterna i Zimbabwe.

Mottagningens Facebooksida stängdes på tisdagen efter att den översvämmades av rasande kommentarer.

Diskussion om artikeln