Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spionen Pollard släpps efter 30 år

Från 2015
Demonstranter håller upp plakat med orden Fria Pollard i Jerusalem 2013.
Bildtext Demonstranter håller upp plakat med orden "Fria Pollard" i Jerusalem 2013.
Bild: EPA/ABIR SULTAN

USA friger Jonathan Pollard som har suttit i fängelse i 30 år för att ha spionerat för Israel. Frigivningen sägs sakna koppling till Iranavtalet.

Jonathan Pollard, tidigare underrättelseofficer vid den amerikanska flottan som dömdes år 1987 för spioneri, kommer att bli villkorligt frigiven den 21 november. Det meddelade hans advokater och uppgiften har bekräftats av det amerikanska justitieministeriet. När han friges har han suttit 30 år i fängelse.

Fallet Pollard har varit omdiskuterat i alla år. Hans kritiker betraktar honom som en förrädare som spionerade för pengar. Hans anhängare anser att han straffades allt för hårt med tanke på att han spionerade för Israel som är nära allierat med USA. Bland de uppgifter som han överlämnade till Israel fanns underrättelseuppgifter om Saudiarabiens och andra arabländers försvarskapacitet.

Ursprungligen förnekade Israel att Pollard spionerade för dem, men år 1996 fick han israeliskt medborgarskap och två år senare medgav Israel att han var israelisk agent. Israel har länge lobbat hårt för hans frigivning.

"Inget samband med Iranavtalet"

Pollard har på senare år blivit litet av en spelbricka. Senast i fjol, då det pågick fredssamtal mellan Israel och palestinierna, lät USA förstå att Pollard kunde bli frigiven om Israel höll sig kvar vid förhandlingsbordet. Fredsansträngningen misslyckades.

Amerikanska medier har spekulerat i att nådebeslutet kommer nu för att USA vill blidka Israel efter överenskommelsen om Irans kärnteknikprogram. Vita huset och utrikesminister John Kerry har förnekat att det skulle finnas någon som helst koppling mellan frigivningen av Pollard och Iranavtalet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och flera andra israeliska politiker har välkomnat frigivningen av Pollard.

Pollards advokater sade att de tänker vända sig till president Barack Obama för att Pollard ska få lämna USA och flytta till Israel redan i år. Vita huset har låtit meddela att Pollards brott var såpass allvarligt att han får hålla sig kvar i USA under sin villkorliga frigivning som sträcker sig över fem år.