Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nationalpopulism vinner mark i Europa

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 15:39.
Olli Immonens Facebookinlägg.

Den främlingsfientliga och radikala retoriken har medvind på många håll i Europa. Enligt professor i statskunskap Göran Djupsund är det trots allt frågan om falanger inom de populistiska partierna som står bakom de främlingsfientliga uttalandena.

Olli Immonens (Sannf) Facebookinlägg mot mång- och multikultur har väckt en livlig debatt i Finland.

Både partikamrater och politiker från andra partier har fördömt Immonens uttalande, men bland annat den sannfinländske europaparlamentarikern Jussi Halla-aho ger Immonen en ryggdunkning och menar att man blåögt förbisett innebörden av dylika kulturmöten i västerländska samhällen.

Främlingsfietlighet på framfart i Europa

I ett europeiskt perspektiv är Olli Immonens uttalande inte så radikalt, säger professor i statskunskap Göran Djupsund.

- En främlingsfientlig och aningen nationalistisk ådra kan vi för tillfället se i många EU-länder.

Bland annat de högerpopulistiska partierna Front National i Frankrike och Frihetspartiet i Holland har under de senaste åren med jämna mellanrum väckt mycket uppmärksamhet på grund av nationalpopulistiska uttalanden och i de forna socialistiska staterna är den främlingsfientliga retoriken vardagsmat i det politiska rummet.

- I Östeuropa har länderna upplevt många förändringar och styrts av en totalitär makt. När länderna äntligen fick självstyre uppstod en absurd öppenhet och främlingsfientlighet och nationalism mår bättre i en jordmån som tillåter folket att äntligen få uttrycka sig öppet utan begränsningar, säger Djupsund

Norden följer efter

I en nordisk kontext är det ännu relativt ovanligt att högt uppsatta politiker öppet uttalar sig främlingsfientligt, men Djupsund tror att ifall de populistiska partiernas stöd fortsätter att öka kommer också retoriken i Norden att förändras.

- Om de nationalpopulistiska partierna fortsätter att öka i popularitet så förefaller det som om de övriga partierna tar ett litet steg åt samma håll för att inte tappa alltför många väljare.

Göran Djupsund

Sociala medier sänker tröskeln

Enligt Djupsund är också internet och sociala medier en orsak till att den främlingsfientliga retoriken vinner mark. Det är med andra ord inte en slump att de uttalanden som väcker debatt ofta dyker upp på just Facebook.

- Jag tror inte att till exempel Olli Immonen hade skickat in Facebookinlägget som en insändare till en dagstidning, men på webben verkar tröskeln vara betydligt lägre och det är lättare att uttrycka sig på sätt som inte är gångbara i andra medier.