Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ökänd terroristledare dödad efter flyktförsök i Pakistan

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 11:46.
Terroristledaren Malik Ishaq dödades i Punjab.
Bildtext Malik Ishaq
Bild: EPA/RAHAT DAR

Terroristledaren Malik Ishaq, två av hans söner och 11 anhängare har dödats i en eldstrid med polis i provinsen Punjab. Sex poliser skadades i eldstriden som utlöstes av ett flyktförsök.

Malik Ishaq ledde den bannlysta terroristgruppen Lashkar-e-Jhangvi (LeJ), som har dödat hundratals shiamuslimer i terroristattacker genom åren.

Polisen grep Ishaq och hans två söner i lördags, men hans anhängare fritog dem tidigt på onsdag morgon då de skulle föras till ett fängelse i väntan på en mordrättegång.

Ishaq och hans anhängare dödades kort efteråt i polisen bakhåll, men detaljerna är fortfarande oklara.

Skulle ställas inför rätta misstänkt för tiotals mord

- Upp till 15 terrorister angrep polisens konvoj, fritog de åtalade och flydde på motorcyklar, säger polisens taleskvinna Nabila Ghazanfar.

Dessutom skadades sex poliser i eldstriden utanför staden Multan i landets folkrikaste provins Punjab.

- De åtalade som hade gripits misstänktes har mördat tiotals människor. Gänget samarbetade också med talibaner och al-Qaida, uppgav polisen i ett meddelande efter eldstriden.

Maliq Ishaq hade flera gånger tidigare åtalats för mord men han frikändes alltid eftersom vittnen vägrade att vittna mot honom.

De oklara omständigheterna kring eldstriden har också gett upphov till spekulationer om att polisen medvetet lockade terroristledaren och hans anhängare i ett bakhåll.

Pakistanska säkerhetsstyrkor har trappat upp kampen mot terrorism efter att 134 elever och lärare dödades i en terroristattack mot en skola i staden Peshawar i december.

Pakistan har också återinfört dödsstraffet för terrorism och tiotals dömda terrorister har avrättats i år.

LeJ – Jhangvis armé

Maliq Ishaq var med om att grunda den förbjudna terroristgruppen Lashkar-e-Jhangvi (LeJ) år 1996 i Punjab.

Organisationen har fått sitt namn efter den radikala sunnimuslimska religiösa ledaren Maulana Haq Nawaz Jhangvi.

Gruppen, som är mest aktiv i Punjab, har samarbetat med terroristnätverket al-Qaida och andra radikala sunnimuslimska grupper i Pakistan.

LeJ utförde i slutet av 1990-talet två misslyckade mordförsök mot Pakistans nuvarande premiärminister Muhammed Nawaz Sharif.

Självmordsbombaren som mördade den förra premiärministern Benazir Bhutto år 2007 lär också ha varit medlem av Lashkar-e-Jhangvi.