Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Handeln med kosttillskott klarar sig trots lågkonjunktur

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 11:28.
Frukter, grönsaker och vitaminburkar.
Bild: Lilian Tikkanen

Finländarna spenderar en hundralapp på kosttillskott varje år. Samtidigt bör en mångsidig kost hålla pillerburkarna borta, enligt de officiella näringsrekommendationerna.

De bäst säljande kosttillskotten i Finland är omega-3, fiskolja, D-vitamin och mjölksyrebakterier. En utmanare till de tre populäraste kosttillskotten är proteinprodukter.

Kosttillskott intresserar i alla åldersgrupper och över 60 procent av konsumenterna är kvinnor, säger Jukka Ropponen som är verksamhetsledare på Naturprodukternas partihandelsförbund.

Kvinnor använder kosttillskott framför allt som ett komplement till den dagliga kosten, medan män köper kosttillskott för att förbättra träningsresultaten, enligt Ropponen.

Den senaste tiden har också naturproduktsbranschen klarat sig bättre än den övriga detaljhandeln.

Finlands förbund för handel med hälsoprodukter uppskattar att branschens omsättning ökade med 0,5 procent förra året. Omsättningen för detaljhandeln som helhet sjönk däremot.

På den finländska marknaden finns cirka 3 000 produkter av kosttillskott som årligen säljs för 500 miljoner euro.

Vill kompensera för ensidig kost

Nyttan av kosttillskott och dess inverkan har diskuterats och enligt de finländska kostrekommendationerna ska en mångsidig kost i allmänhet säkra att kroppen får i sig alla nödvändiga näringsämnen.

Ropponen menar ändå att många finländare inte äter i enlighet med rekommendationerna och därför kompletterar man med kosttillskott.

D-vitamin på burk kan ändå vara nödvändigt för vissa specialgrupper, enligt statens näringsdelegation.

Ett för litet intag av omega-3-fettsyror är inte ovanligt, enligt näringsdelegationen, men ett underskott kan avhjälpas med vanlig mat såsom oljor och fiskrätter.

Inget godkänt hälsopåstående

Probiotika, som till exempel mjölksyrebakterier, tros främja magens välmående. Forskare har också undersökt om probiotika kan förebygga allergier.

Hittills har studierna inte bevisat nyttan av probiotika så att kosttillskottet skulle kunna fungera som ett godkänt hälsoargument.

Det är Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA som godkänner om ett hälsopåstående verkligen gäller. Mejeriföretaget Valio har kritiserat EFSA för att vara allt för strikt i sina rekommendationer.

För tre år sedan kommenterade Valio att det finns tydliga bevis för probiotikans motståndskraft.

Yle Uutiset/Lauri Miettinen