Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Christoffer Gröhn: Buanden främjar inte diskussion

Från 2015
Redaktör Christoffer Gröhn.

Att sannfinländaren Matias Turkkila talade på tisdagens manifestation för ett mångkulturellt samhälle i Helsingfors väckte mycket debatt innan. Hur han bemöttes fortsätter att väcka reaktioner också efteråt. Det viktiga är ändå att han kom på plats.

Sannfinländarnas agerande efter att Olli Immonen skrivit sitt inlägg på Facebook om att han ska kämpa mot ett mångkulturellt samhälle har fått mycket kritik. Riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho talade först om att det är fråga om Immonens privata åsikter.

Senare insåg han att en riksdagsledamot inte kan ha privata åsikter och inlägget ska diskuteras inom riksdagsgruppen efter semestern.

Timo Soini har i sin tur flytt medierna och i sin enda intervju för Ilta-Sanomat sade han inte mycket.

För att inte tala om hur Immonen själv agerat. Han kommunicerade först bara via Facebook och valde under tisdagen att lämna landet.

Under de här omständigheterna ska arrangörerna av manifestationen ha en eloge för att de strävade efter att få representanter för alla riksdagspartier på plats. Därmed också från Sannfinländarna. Om Sannfinländarna lämnas utanför kommer hatet och bitterheten bland dem och deras anhängare bara att öka.

Att Turkkila kom är värt en eloge. Däremot är reaktionen från en del av publiken under all kritik. Att stå och ropa rasist och fascist när Turkkila försöker säga sin mening är barnsligt och fånigt.

Kan leda till ytterligare motsättningar

Partiet representerades under tisdagens manifestation av Matias Turkkila. Han har grundat Hommaforum, har varit aktiv inom finsknationalistiska Suomen Sisu och är nu chefredaktör för Sannfinländarnas tidning.

Att hans medverkan väckte reaktioner är inte så överraskande.

Turkkila valde trots det att komma till Medborgartorget i Helsingfors för att med egna ögon se vilken otrolig mängd människor som kommit dit för att visa sitt stöd för ett mångkulturellt samhälle. Ett samhälle som Turkkila i flera repriser motsatt sig.

Att Turkkila kom är värt en eloge. Däremot är reaktionen från en del av publiken under all kritik. Att stå och ropa rasist och fascist när Turkkila försöker säga sin mening är barnsligt och fånigt.

Oberoende av vad man tycker om Turkkila ska han kunna säga sitt utan att bli avbruten.

Det finns ingen poäng i att skapa ytterligare motsättningar. Det påpekade också president Sauli Niinistö i sin hälsning till manifestationen där han efterlyste en saklig diskussion. Ropen och buandena främjar inte den diskussionen.