Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya produkter behövs i skogsindustrin

Från 2015
Uppdaterad 19.04.2017 10:37.
Trähög vid sommarväg
Bild: Arja Lento/Yle

Miljövänliga träprodukter kan ge arbetsplatser och exportintäkter i framtiden. Redan nu finns det många bra innovationer, men att marknadsföra dem är inte alltid det lättaste.

Medicinsk gips som är tillverkad av trä kunde till exempel bli en riktig exportsuccé. I Finland har produkten funnits i fem års tid och har ungefär tio procent av marknaden. Men marknadsföringen utomlands har inletts först i sommar.

Medicinsk gips tillverkad av trä.
Bildtext Medicinsk gips tillverkad av trä.
Bild: Yle / Lena Linderborg

- Finländarna är mer ett ingenjörsfolk än ett folk med försäljningsinriktning. Vi är bra på att uppfinna och utveckla, men marknadsföring hör inte till vår ambition, säger professorn i marknadsföring vid Hanken, Jaakko Aspara.

Aspara tror att finländarna i och för sig skulle vara riktigt duktiga på marknadsföring, om vi bara var inställda på det. I Sverige tänker man på export redan när man börjar utveckla en produkt, i Finland funderar man på försäljningen först när produkten är klar, menar Aspara.

Mjölkförpackning av trämaterial

På projektet Nytt trä vill man främja nya produkter inom skogsindustrin.

Projektchef Ville Sileäkangas visar upp flera innovationer, bland annat förpackningar där plast har ersatts med miljövänliga trä- och cellulosamaterial.

Mjölkförpackningar med plastkork har länge förargat personer som är intresserade av återvinning, och nu finns det en modell som helt består av trämaterial.

- Det finns enorma möjligheter att utveckla just förpackningarna. Den ökande näthandeln leder till att konsumenterna har mycket mer med förpackningar att göra än tidigare. Vad är det som säger att en förpackning måste vara tråkig? frågar sig Sileäkangas och efterlyser snyggare papplådor för näthandeln.

Diskussion om artikeln