Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undersökning: Fackets makt minskar

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Fackförbundet TEAM firar 120 av finländsk fackrörelse.

Finländarna tror att fackförbunden får minskad makt i framtiden. Det om man ska tro en undersökning som bolaget Tietoykkönen har gjort för tidningen Valitut Palat.

60 procent av dem som svarade på Tietoykkönens enkät tror att facket förlorar makt i framtiden och att lokala avtal blir vanligare på arbetsplatserna i framtiden.

Orsakerna till det för facket dåliga resultatet är inte överraskande. Många upplever att facket inte har lyckats främja de unga arbetstagarnas och visstidsanställdas sak och två av fem tycker att facket är för starkt politiskt bundet och för gammalmodigt.

- Resultatet är i enlighet med tidsandan, men ett system som gett så bra resultat som vårt förhandlingssystem försvagas inte snabbt, säger Metallförbundets forskningschef Jorma Antila.

"Facket har inte förändrats"

Valitut Palat lät göra en likadan undersökning år 2003. Chefredaktör Ilkka Virtanen, som har jämfört undersökningarna, tycker det är överraskande att så lite har förändrats på tio år i fackförbundsstrukturerna, trots att det nu talas om fusioner.

- Facket har inte förändrats i samma takt som världen omkring oss.

Förhandlingarna om ett samhällsfördrag regeringen och arbetsmarknadsparterna emellan kommer antagligen igång inom kort och det är ingen hemlighet att det pågår en kamp om vem som äger spelplanen just nu. Undersökningen ger dem som vill ge facket mindre makt råg i ryggen.

Tusen personer intervjuades av Tietoykkönen för undersökningen.